Doft och smak

Åländskt svartbröd

| 2 kommentarer

Ja visst ett lite omständigt bröd att göra. Eller egentligen inte omständigt, bara tidskrävande! Har ju sagt förut att jag kikat Österut för inspiration. Vill gärna visa saker på bloggen som kanske inte alla andra bloggar om. Förvänta er mer från Öst framöver, här kommer iallafall mitt svartbrödsbak.

 

För fyra fina bröd behöver du följande:
1 liter filmjölk
1,5 dl mörk sirap
1,5 dl farinsocker
1,5 dl malt (jag använde mörk brödsirap)
1 tsk salt
17 dl rågmjöl
25 gram jäst
1 msk vatten
12 dl grahamsmjöl

Pensling:

0,5 dl starkt kaffe
0, dl mörk sirap

Dag 1
Kör filmjölk, sirap, farinsocker, malt, och salt och 12 -7 dl rågmjöl i din hushållsassistent, till en lös deg. Strö resten av rågmjälet över degen och låt degen stå framme i rumstemperatur 1 dygn.

Dygn 2
Rör ut jästen i lite ljummet vatten. Knåda in den degen med nästan allt grahamsmjöl, till en lagom tjock deg. Ställ och jäs under bakduk i 8 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader. Strö rikligt med grahamsmjöl på bakbordet. Dela degen i 4 bitar och baka ut dem till tallriksstora kakor, ca 3 cm tjocka. Låt kakorna jäsa på bakplåtspapper under bakduk i ca 1 – 1,5 timmar. Blanda kaffe och sirap. Grädda bröden 2 åt gången i 10 minuter i nedre delen av ugnen. Ta ut och pensla med din kaffesiraps blandning. Grädda ytterligare 10 minuter tag ut och pensla på nytt. Gör detta med alla din bröd. Sänk sedan värmen till 150 grader.

Slå in bröden 2 & 2 i alufolie, mage mot mage…se upp, de är ganska kladdiga! Lägger du ihop dem så rymmer du alla bröd på en plåt. Efterbaka dem 3 timmar, i mitten av ugnen i 150 graders värme. Stäng av värmen, men låt bröden ligga kvar tills ugnen är kall.
Låt sedan bröden ligga kvar insvepta i folien i 2 dagar för att mogna. Skär i ganska tunna skivor, smöra, lägg på en skiva smakrik ost & stryk på lite god grön tomatmarmelad om du har de! Gott som bara den och ja hur blev smaken då undrar ni kanske? Jo smaken blev ganska lik Malaxlimpa! Ett mörkt och mustigt bröd. Tror dessutom att detta bröd håller sig bra framme utan att för den skulle bli torrt &  hemskt. Jag väljer att ha mitt inslaget i folie.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.