Doft och smak

Churros, my style!

| 2 kommentarer

Churros i Spanien, Farturas i Portugal, kärt barn har många namn. Du finner dem även i Latin Amerika. Åt mina första Churros i Madrid. De va då -99, när jag besökte Marie, min goda vän som bor i Madrid sedan många år tillbaka. I Spanien äter man dem till frukost…lite obegripligt med söta ”munkar” för oss till frulle.  Men i Madrid så käkade jag dem och drack Cafe con Leche till frukost. De blev en konstig diet för mig fram till klockan 14 -15 tiden då Marie slutade sitt jobb och kunde tolka åt mig.

 

Då blev de genast bättre & nyttigare käk. Inte som när jag gick runt och handlade churros, Pepsi, Oreo cookies och en och annan bocadillo (fylld baugette) eller MacDonalds Gazpacho, å trekants mackor från kedjan Fnac. Ja jag köpte mest det som gick att peka på. För Spanska språket behärskar jag inte och Madridborna är i överlag dåliga på att tala Engelska eller så vill de bara inte.

Men många roliga minnen från Madrid har jag… försökte handla grönsaker på ett litet torg i Madrid. Torghandlarn blev galen på mig och skrek IDIOTA och jag fatta aldrig varför han blev så arg. Då ropade en annan torghandlare över mig. Så jag gick dit och handlade allt jag behövde, han tog sig tid och va jättetrevlig än fast vi inte förstod varandra fullt ut. Eller en morgon när jag fikade på ett hotell, där de bjöd mig på kaffe och just churros. ”Bartendern” ville inte växla min sedel han tyckte inte de va värt de, sa en tant som satt vid ett bord brevid. Hon tolkade mellan oss. Bartendern och mig och hon va extremt duktig på Engelska. Satt och babblade med henne en stund. Eller kan ni se den här scenen framför er, jag går in och handlar på ett mercado och försöker inhandla lite prylar till lunch/middag. Det går inge vidare trots parlör, men chefen för butiken ropar ut i högtalar anläggningen ja något i stil med ¿Hay alguien aquí que hablan Inglés?  Å jag fick consignier service! Grym service!

Här kommer iallafall ”mitt” recept på churros!

Du behöver:

3 dl vatten
2 msk smör
1 tsk socker
1 tsk salt
2,5 dl mjöl
2 ägg

Koka upp vatten, salt, socker & smör. Rör sedan i mjölet. Rör och rör tills degen släpper från kanterna. Ta då hjälp av en elvisp och vispa i äggen ett i taget. Nu ska degen gå att spritsa med en spritspåse. Är den allför tjock kan du ta i lite vatten till. Grövre tyll ger större/tjockare churros.

Fritering

Värm olja i en kastrull eller fritös. Kom ihåg detta är för folk som är vana! Har du ingen vana med olja så skippa detta recept eller använd en fritös, där du kan kontrollera värmen på oljan. Ha ett lock till hands att kväva elden med om de skulle behövas. Använd absolut INTE vatten! Spritsa churrosen direkt ned  i den varma oljan. Några stycken i taget. När de fått gyllenbrun färg tas dem upp och låt dem rinna av lite på hushållspapper innan de rullas i socker blandat med kanel. Bör ätas nyfriterade. Espresso till eller tjock len choklad att dunka dem i är riktigt gott!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.