Doft och smak

Cajunkräftor

| 3 kommentarer

Kolla in vilket eller sicket sjysst sätt att servera kräftor på!

Ska vi börja med dukningen, klä in i din bordskiva med en sopsäck, ovanpå lägger du en bunt med dagstidningar som suger upp koklagen som kräftorna dragit i. Givetvis så slår man av buljongen innan du tippar ut allt på tidningarna! Annars blir de för blött ha ha ha ha! Sen när ni ätit klart är de bara att vika ihop och snöra bort allt! Snabbt att duka av! Vi använde tallrikar men egentligen behöver man inte de heller. 2 av oss slabba med händerna en ville ha bestick, sjukt härligt att bara gå loss och äta och grejsa med händerna! Slabbigt javisst! Men de är ju lite av grejen! Grund receptet på lagen kommer från en av mina köksidoler Niklas Ekstedt. Men jag la till drygt 1 msk av Herbarias Cajun Spices  se min recension av den här och de gjorde minnsan inte ont! Sedan hade vi även Punch Ya Daddy och strössla på mer smak av om man ville det, den funka ypperligt! Förstärkt hela rätten på ett bra sätt!

Du behöver:

Beräknat för 6 portioner

6 liter vatten
ca 20 st nypotatis, körde jag på
3 st majskolvar, de är ett minumum tycker jag själv
6 st lökar, medelstora, ta gärna fler! Löken blir sinnesjukt god!
1 st citron, halverad
2-3 st vitlöksklyftor
1 msk salt
2 tsk paprikapulver
2 tsk cayennepeppar
1 tsk vitpepparkorn
1 tsk basilika, torkad
1/2 tsk timjan, torkad
3 st lagerblad
några nypor socker
2-3 kg kräftor, insjö- eller flodkräftor, gärna frysta som tinats och sköljts ordentligt
1 dryg msk Cajun Spices från Herbaria, du hittar kryddan hos Ninas mat!

Gör så här:

Koka upp vatten i en stor kittel. Tillsätt potatis och koka i tio minuter. Lägg i majs som delats i tredjedelar, halverade lökar, halverad citron och övriga kryddor. Låt allt koka i 15-20 minuter eller tills potatisen och majsen är färdig (används majskolv på burk ska majsen bara koka med i tio minuter). Tillsätt lite socker. Lägg i kräftorna. Se till så att lagen täcker kräftorna. Kräftkoket är klart så fort kräftorna hunnit bli varma. Låt stå under lock fram till servering. Häll av vätskan och servera allt på tidningspapper.

Gott på bordet, öl Budweiser såklart! Yanke doodelido! John Deere kepa på skalln, hängselbyxe jeans nästa!  Cider och Per Morbergs rosevin! Hade tänkt göra en sås oxå men struntade i det och ställde fram Hellmans majjo från USA, en trevlig majonnäs och Punch Ya Daddy  -Cajun Mesquite Rib Rub att krydda på extra med, smör & baugetter.
Behöver jag säga att de här blev en lyckad kväll! Kryddlagen som kräftorna fick gå varma i blev perfekt stark. Alla smaker kändes klockrent. Många år sedan jag åt cajunkräftor så nu va de dags igen, ska inte låta de gå år tills nästa gång. Om en månad eller så slår jag till igen! Så alla ni som inte ätit cajunkräftor och är lite ”less” på vanliga kräftor gör slag i saken och gör det! Festligt och lyxigt och framför allt ett kul sätt att äta på!

3 kommentarer

  1. Pingback: PUNCH YA DADDY – Cajun Mesquite Rib Rub | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.