Doft och smak

Smörstekt gäddfile med purè & sockersaltade gurkkuber

| Inga kommentarer

Idag till lunch åt jag gädda, fick häromdagen en fin fin gädda i bra storlek av Göran Eklöf. Tackar! Den fileade jag & la i frysen. Den gjorde verkligen inte bort sig som lunchmat idag! Så otroligt många som klagar på gädda och jag förstår inte varför? Men visst ska de va havsgädda. Vill inte ha någon gädda som är fångad i någon dyig sjö! Kommer förhoppningsvis mer gädda framöver på bloggen. Finns så mycket man kan göra tex pate, hel i ugnen, queneller mm Sen är de allmänt känt ju att Fransmännen importerar gädda så mycket de kan. Så varför vi i Sverige tittar snett på vår lilla krokodil vet jag inte! Kallas på latin för Esox lucius.

Gäddan: 

Salta & peppra din gäddfile, vänd den i vetemjöl, vänd sedan runt i uppvispat ägg, sist av allt så kör du ned firren din i ströbröd, stek i rikligt med smör. Servera gärna din gädda med purè. Jag smaksatte min  purè med palsternacka, de blev en trevlig brytning. Passerade moset genom en sil för att få de så lent som möjligt, helt slätt ska de vara om det är en purè tycker jag. Hur man kokar mos går jag inte in på!

Sockersaltade gurkkuber

Skär upp gurka i kuber, tag bort kärnhuset så du bara får sjyssta kuber av din gurka. Lägg i skål, finhacka dill och strö över. Strö även över salt och socker, tillsist avslutar du med lite ättika. Ni får smaka er fram, kör på känn! Servera!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.