Doft och smak

Strutsfile med tillbehör

| 4 kommentarer

Lördagkväll, tinat strutsfilé. Började med att göra en majspuré som blev en flopp! Den blev inte kul så den skriver vi inte om mer ha ha ha. Började sen med de som tog längst tid. Potatisen. Tryckte ut slantar med utstickare och gjorde sjyssta pommes slantar! De blev riktigt bra! Precis som sist fritera jag potatisen på låg temp, kanske en fem minuter, tog upp dem och skaka av dem, kasta sedan runt dem i grovt majsmjöl innan jag friterade dem gyllne på hög temperatur 180 grader i några minuter. Kom bara ihåg att oljan blir rejält ”smutsig” av majsmjölet, går ju iofs att sila oljan om du skall använda den igen.

 

Läste på lite om strutskött. Många verkar ha marinerat det. De gör jag nästa gång! Själv så gned jag bara in det  med lite olja, salt och svartpeppar. Struts är ett väldigt magert kött så här gäller de att bara steka på ditt kött hastigt och sedan låta de gå klart en stund på låg temperatur i ugnen. Tog fram min grillpanna och gav de max 1 minut/sida och sedan fick de gå en 10 minuter i 100 graders ugn, sen fick de vila en sväng. Igår hade jag lite för bråttomt. Kunde få vila längre efter de kommit ut från ugnen. Men strutsen blev otroligt mör och fin och saftig. Risken med att steka struts som är såpass magert är att de blir torrt! Akta er för de!

Så hur va de då? Strutsköttet är mörkt i färgen och smakar inte som kyckling! De smakar mer åt nötkötthållet, tänk oxfile. Bra smak i strutsköttet och jag tycker även de smakar lite åt vilthållet. Helt klart värt att testa! Nästa gång kör jag potatiskaka och rödvinsås till, för de klarar köttet galant.

 

 

4 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.