Doft och smak

Asiatisk ångkoktlax

| Inga kommentarer

Sagt att jag fastnat för Asiatisk just nu, de kommer och går mattrenderna även här hemma hos mig. Just nu är det Asiatisk som gäller! Köpte hem en vansinnigt dyr juice eller nektar från Frankrike, då jag ej hittat den i Umeå! Trodde jag skulle hinna va tidigt ute. Men Paul Svensson slog mig. Han körde något recept på Svt med Yuzu i för några dagar sen!

Den heter Wild Mishoyuzu Yuzu. Mishoyuzy är en frukt från det vilda Yuzuträdet vilket inte bär frukt efter 18 års tillväxt. Dess kungadöme är Kitagawa, Kochi. Kommundel på Shikoku ön. Där skördas den när den mognat till perfektion. Frukten smakar starkt av mandarin, apelsin, citron och grapfrukt. Juice från vilda träd är starkare än från kultiverade träd om jag förstod de rätt. Den här nektarn är 100% äkta, naturlig, utan tillsatt färgämne, konserveringsmedel eller andra tillsatser.

Nog med fakta nu!

Körde på enkelt, mycket enkelt! Marinerade en bit lax i mirin, och ljus sojasås och denna vilda Mishoyuzu.  Strimlade sedan en morot, hackade lite vårlök samt bok-shoi och finhackade även lite röd chili. Tog fram steamern som jag köpte från Ninasmat för ett tag sedan. Ja! Jag vet jag borde köpa på mig några bambu steamers från Japan/Kina. O vet ni vad! Jag saknar även wok!
Ve och fasa! Måste snabbt rättas till!

Ned med grönsakerna i Lekue steamern, lägg laxen ovanpå lägg igen luckorna och låt laxen gå i 150 graders ugnsvärme i ca 20 minuter. Fisken ångkoks i sin egna safter samt lite av marinaden. Jag va lat ikväll å åt bara grönsaker och lax, självklart hade ris passat till eller sobanudlar! Sparade lite av marinaden i en skål innan jag marinerade laxen, och hade som extra dipsås.

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.