Doft och smak

Mao Zedongs Rödkokta Sidfläsk

| 3 kommentarer

Receptet kommer ifrån de trevliga programmet Kinas mat En show jag önskar fler säsonger av! När jag lagade maträtten igår så i början så undrade jag vad ska de här bli? Oj va simmigt! Men efter en stunds puttrande, så så sprider sig världens goaste doft från köket. Å då tänkte jag de här kanske kan bli något ändå. De ska ju små puttra 30 – 40 minuter till. 

Antal portioner: 2 portioner

Ingredienser:

500 g sidfläsk
1-2 st salladslökar
5 cm ingefära
1 dl ljus soja
2 msk kinesiskt risvin eller torr sherry (jag fick utesluta de då jag inget av de hade)
4 tsk socker
2 tsk sichuanpeppar
2-3 st stjärnanis
1 st muskotnöt
1 st kanelstång
3 st lagerblad
1 tsk kryddnejlikor

Så här lagar du till Mao:s fläsk

Skär sidfläsket i 3×3 centimeter stora kuber. Behåll fettet och svålen, det förbättrar smaken. Gillar du inte dessa delar så kan du ta bort dem på tallriken, eller strax före servering.

Hacka salladslöken & skär ingefäran i ett par millimeter tjocka skivor. Skala inte ingefäran, skalet innehåller mycket smak. Lägg köttet i en wok eller en vid kastrull och fyll upp med vatten så att det täcks. Koka upp och skumma av!

Tillsätt samtliga ingredienser men spara lite salladslök, sänk temperaturen och låt sjuda i knappt en timme, eller tills köttet blivit mört. Avlägsna kryddorna och släng dem!

Höj temperaturen och reducera vätskan tills det bara återstår en trögflytande sås, men se upp så att köttet eller såsen inte bränner fast. Lägg upp på fat och garnera med hackad salladslök.

Jag lyfte ur fläsket och trimmade bort svålen och de mesta av fettet. Lät sedan min sås reducera! Som ni redan läst, vakta er sås! För den bränner lätt fast! Jag valde att sprinkla över lite chiliflakes vid servering. Servera köttet med lite wokade grönsaker och ris. Thats it!

Vill ni få er salladslök att krulla ihop sig? Då ska ni skära den i smala strimlor och sen låta den ligga i isvatten, då krullar den ihop sig. Även sett recept på Mao:s rödkokta sidfläsk som innehåller en gnutta läsk. Självklart duttade jag i lite lite läsk…tror inte de har någon större betydelse…kanske maträtten blir mer sticky!?! Någon större inverkan på smaken tror jag inte att den har. Så de kan ni hoppa över om ni vill, de är nog något som är påhittat från någon person från Väst.

Fantastisk gott!

Känns iallafall som jag åstakom rätt autentisk Kinesisk mat härhemmavid i mitt kök ikväll. En maträtt som jag gärna lagar till igen!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.