Doft och smak

Cederplanksgrillad lax

| Inga kommentarer

Grilla!

Så mycket sommar över att grilla! Jag försöker grilla mycket under sommarmånaderna! Att få pyssla lite med eld samt att få stå ute i friska luften och laga mat.

Å så mycket man faktiskt kan tillaga på en grill. Inte bara kött! Har ni testat att ”plank” grilla en laxbit? Bäst blir de med en laxsida tycker jag, men de funkar även med små portions laxbitar. Å hej ni behöver inte va rädd för att er fisk ska fastna i grillgallret! Har tillagas ju laxen ovanpå en bit planka.

Vit färdigkapad cederplanka köper man enklast på en stormarknad eller där de säljer bbq utrustning. Både Weber & Landmann säljer vit cederplanka i en förpackning om 2 för dryga hundralappen. Du får räkna med att den tunna plankan bara håller för en rökgrillning.  Börja med att blötlägga din planka i åtminståne några timmar, låt den verkligen suga åt sig av vattnet. Jag kapade min planka i 4 bitar! Bra eller dåligt? Ja mest bra tror jag. Nu räcker den ju till fyra små laxbitar. Men plankan ville slå sig. Som vi säger bågna! Kan bero på att jag inte lät plankan ligga och dra tillräckligt länge i vattnet eller att de va lite för hett!?!

Du vill inte att planka ska brinna, bara pyra i den och avge rök! För de är ju röken som milt smaksätter laxen!

Krydda din lax med salt och lite citronpeppar eller med just din favorit fiskkrydda, men bara lite. Låt fisken ligga och gotta sig i ca 30 minuter.

Tänd på ett gäng briketter eller kol. När kolen fått fin färg så breder du ut den på botten av grillen. Tag nu och lägg din lax på plankan som du sedan placerar ovanpå den ljusgrå glödbädden, lägg på locket! Passa och titta till någongång då och då. Jag tror jag körde min lax ca 15 minuter. Otroligt fin och saftig lax blir de om du tillagar på de här sättet. Kommer grillas en del lax i sommar!

Servera med nykokt potatis, grönt och någon sås och låt gärna laxen ligga kvar på plankan vid servering, speciellt om du kapat upp den i mindre bitar.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.