Ett smakrikt och gott bröd med annorlunda kryddning, som jag tycker passar fantastiskt bra till olika soppor!
Det här behövs för ca 20 bröd
50 g jäst
5 dl vatten 37 grader
¾ dl matolja
½ msk socker
1 tsk salt
1 msk orientalisk curry gärna mer om ni vill ha det riktigt currystarkt! Jag testade med en mild curry ifrån SOMA, mer om dem i annat inlägg!
1 msk vitlökspulver
knappt 1 dl grovt matbrödsmjöl
ca 14 dl vetemjöl
Gör så här
Finfördela jästen i en bunke, rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, matoljan, strösockret och saltet.
Blanda curry, vitlökspulver, matbrödsmjöl och 13 dl av vetemjölet. Spara resten till utbakningen.
Arbeta in mjölblandningen i vätskan och arbeta till en smidig deg, så smidig så att den släpper bunken, (ca 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin).
Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
Baka ut degen till 20 kuvertbröd och lägg dem på en bakplåt för att jäsa ytterligare 20 minuter under bakduk.
Värm ugnen till 225 grader. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills de blitt svagt gyllenbruna.
Låt svalna på galler under bakduk.Går bra att dubbla denna sats och frysa in!