Doft och smak

Chiliheta potatisbondas ifrån Indien

| 6 kommentarer

Friterade potatisbollar med riktigt hetta! Ikväll blev det stark mat! Riktigt starkt! Läs vidare i receptet, om ni inte tror mig! Ändå är detta recept chili-nedtonat! Serverar en lite svalkande grön kokoschutney till. Men säger så här! De blev rätt starka bollar! Inget för fegisar!

IMGP8591

För 4 – 6 personer

Olja till friterningen

Till dina heta bondas:

1 kg kokt och mosad potatis
1 halvt huvud med blomkål i bitar, koka dem för sig tills nästan mjuka.
2 msk solrosolja
1/2 tsk salt
2 tsk socker
4 tsk kokosflingor
5 – 10 gröna chilifrukter, kan ni ana hettan nu!?!
2 nypor hing
1 bit mycket finhackad ingefära, ca 5 cm bit
1 tsk sesamfrön
1 tsk Nigellafrön
1 tsk garam masala
saften ifrån 1 pressad citron
1 näve hackade korianderblad
IMGP8575
Till frityrsmeten:

6 msk kikärtsmjöl (körde på vetemjöl då jag inte kunde finna just kikärtsmjöl på affärn)
1 nypa salt
1 nypa hing
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk chilipulver
Jag hade ingen hing hemma, så därför tog jag lite lökpulver samt lite vitlökspulver där receptet tjoade efter just hing.

Vad är Hing?

Jo hing är en krydda som luktar fantastiskt hemskt. Som en prutt luktar den! Används ofta i det Indiska köket i tex linsrätter och grönsakscurries och sägs va bra emot just gasbildning! Smaken påminner om lök &  vitlök och den används därför ofta som substitut för dessa.

IMGP8706

Så här gör du nu:

Blanda alla ingredienserna till själv friteringssmeten i en skål, tillsätt lite vatten i taget. Smeten skall vara ganska fast/tjock. Den skall kunna täcka varje boll sedan utan att rinna av för fort. Hetta upp olja i fritös eller i stor gryta, se till att ha ett lock i närheten ifall olyckan skulle va framme! Aldrig aldrig vatten på olja!!! Man kan nog inte skriva ut sånt för ofta! Olja kan va farligt om du inte handskas rätt med den! Så se upp!

Blanda samman övriga ingredienser till en röra, en rätt fast sådan, ta nu med rena händer ut golfbolls stora bollar och pressa samman dem hårt,  så de håller formen! Gör iordning alla dina bondas och se till att oljan är riktig het. Fräser de om frityrsmeten när du prov droppar i lite av den så kör! Doppa varje boll i din frityrsmet och för sedan över dem och fritera i omgångar tillsdess de är gyllene. Räkna med 4 – 5 minuter beroende på temperaturen du har på oljan. Passa dem noga! Låt dem sedan rinna av på hushållspapper. Äts het, ljumna eller tillochmed kalla. De funkar vilket som, även om jag tycker det är godast ljumna!

IMGP8617

Grön kokoschutney

1 näve korianderblad
1 näve med myntablad
1 vitlöksklyfta
1 bit skalad och grovt hackad ingefära
2 gröna chilifrukter
200 gram kokosflingor
saften från 2 pressade limefrukter
1 tsk socker och 1 salt

Kör koriander, mynta, vitlök, ingefära och chili, kokosflingor till en tjock pasta i en mixer, tillsätt lite vatten precis så mycket vatten som krävs för en lös chutney men se upp så den inte blir rinnig!  Blanda i socker och salt, smaka av.  Om du gör chutneyn iförväg så absorberar kokosflingorna vattnet och du får då innan servering tillsätta mera vatten tillsdess du har den konsistens som du vill att din chutney ska ha!

IMGP8665
Hade varken lämpligt bröd eller sallad hemma, för de hade annars passat bra till. Tänk va gott de hade varit med nybakt naanbröd eller chapati till!  Å kanske en ren len yoghurtsås för att ta ned hettan lite! För nu hettar det lite i munnen!

6 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.