Doft och smak

Projekt att syra kål

| Inga kommentarer

Nu är det dags och nu är det på gång! Hemmagjord surkål står och myser i en bunke i köket. Det verkar inte särskilt svårt att syra! Om två veckor har den surat klart i rumstemperatur, sen ska den packas tätt i burkar för 2 veckors lagring ytterligare. Man kan givetvis packa direkt i glasburken! Sen när den syrat klar så blir det att testa den på någon korv. Tänkte gå all in och göra min egen korv samt baka egna korvbröd!

IMGP0533

Har kryddat min surkål med Herbarias krydda Edeltraut. Jag tror helt klart på den! Kryddblandningen luktar fantastiskt gott och den innehåller bla kummin, enbär, cubebepeppar, äpple för att nämna några och som vanligt med Herbaria, så kommer kryddorna i denna kryddmix ifrån ekologiskt certifierade odlingar!

IMGP0794

 

 

Så här gjorde jag min surkål

 

Börja med att diska din rätt stora glasburk noga. Renlighet är viktigt för att undvika att oönskade bakterier växer till sig i surkålen.

Riv vitkål med rivjärn, jag använde ett halvt huvud så här första gången då jag inte riktigt vet om jag tycker om surkål! Strödde över dryga matskeden med Herbarias Edeltraut. Krydda för syrning av grönsaker.

Häll vitkålen och morötterna i en skål och tillsätt en nypa salt. Boxa vitkålen, krama eller stöt vitkålen tills den börjar vätska. Använd händerna för att pressa ut vätskan från vitkålen så den vätskar sig. Börja med en liten mängd vitkål åt gången då blir det lättare att få den att vätska sig.

När du tycker du fått ut tillräckligt med vätska från vitkålen och morötterna blandar du i ett par matskedar vassle i skålen. Jag lät 3 dl fil rinna av i ett kaffefilter i några timmar innan jag satte igång att riva kålen. Sen använder du händerna och t.ex. en liten träslev för att trycka ner kålen i burken. Se till att packa innehållet ordentligt. Tänk på att lämna ett par centimeter upp till locket eftersom innehållet expanderar när det fermenteras. För lite vätska!?! Det är lugnt. Du kan slå på vanligt vatten som du saltat!

Låt sedan surkålen stå framme i rumstemperatur i minst 14 dagar för att fermenteringen riktigt ska komma igån. När fermenteringen är klar ställer du in surkålen i kylen. Där ska du låta den står i ytterligare 2 veckor eller mer innan du börjar mumsa ifrån burken!

IMGP0914

Om 4 veckor får jag se hur jag lyckades och vad jag egentligen tycker om surkål! Jag hoppas att jag gillar de!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.