Doft och smak

Georgiskt Khachapuri bröd

| Inga kommentarer

Åter igen blickar jag Österut, emot Kakasus och denna gång Georgien. Såg för något år sedan något reseprogram där resejournalisterna fick smaka på ett ostfyllt bröd som såg fantastiskt gott ut. Fick tag på Popkulturs kryddor, två sorter. Gjorde på salt ifrån Italien men med lite udda kryddor i ifrån Georgien vad sägs om blåväppling, sumak eller torkad ringblomma! Aldrig hört talats om dem eller smakat dem i en krydda i varjefall.

Riktigt spännande, båda kryddorna är goda och det va ju klart att jag ville baka Khachapuri med Popkulturs Georgiska kryddor i.

 

Så här gick jag till väga!
Receptet säger att de blir 2 bröd, jag gjorde fyra! Trevligare med mindre bröd tycker jag!

För degen behöver vi följande:

500g vetemjöl, plus extra vid utbakningen
1/2 tsk socker
1, 2 dl kranvarm vatten
1 tsk torrjäst
1,2 dl mjölk
1 vispat ägg
2 – 3 msk rapsolja

IMGP0862

Fyllningen:

200g riven mozzarella
1 förpackning fetaost som du smular
ev lite getost är oxå gott om du råkar ha det hemma!
40g rumsvarmt smör
4 ägg
1 – 2 msk Svaneti örtsalt
1 – 2 st äggula för pensling

Bland mjöl, socker i en degknådar-maskin. I en annan bunke så blandar du ned jästen och det kran heta vattnet och låter de stå ca 10 minuter och aktiveras. Tag sedan vatten/jäst blandningen och mjölken samt de uppvispade ägget och oljan och tillsätt det till mjöl och sockermixen. Knåda gärna med maskin eller för hand, välj själv. Forma till en boll och låt jäsa ca 2 timmar under en handduk eller tills dess att degen är dubbel i storlek.

 

Strö lite mjöl på bakbordet och tippa upp degen där. Knåda degen i ca 5 minuter för hand, dela sedan upp degen i 2 eller 4 bitar. Tag fram ugnsplåtar och lägg ut bakpapper. Forma degen till båtar, och låt jäst i 1o minuter.

IMGP3427

Värm upp ugnen till 225 grader ev lite mer. Gör iordning din fyllning i en skål. Dela upp fyllningen på bröden. Lägg fyllningen i mitten av brödet. Du ska nämligen vika upp långsidorna och vrida till toppen och botten av brödet ordentligt. Men du ska se fyllningen i mitten, tänk en gondolbåt i Venedig.

IMGP3444

Baka av bröden i ugnen samtidigt i ca 10 – 12 minuter. Ta ut bröden ifrån ugnen och pensla dem med äggulan. Toppa varje bröd med knäckt ägg, in i ugnen ytterligare 3 – 4 minuter! Ta ut från ugnen. Servera gärna brödet direkt eller åtminståne ljumna.

IMGP3435

Ett gott annorlunda bröd, i Georgien äter man oftast brödet som en hel måltid. Å ja du blir mätt!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.