Doft och smak

Smakfestivalen 2015 – dag 2

| Inga kommentarer

Åkte in till Umeå Smakfestival runt 10 tiden imorse. Dag 2! Å redan överallt är de ordentligt med folk i farten. Började med att gå runt och kika precis som igår och de kommande dagarna, hörde på något micro seminarum, talade med bla Årets kock, men lite mer om de sedan.

Lunch kom idag ifrån Vezzo! Men halloj sicken överaskning! Riktigt riktigt god surdegspizza! Ja se själva!

IMGP6868

Sjysst snygg pizzakartong! Första pizzakartong jag ser med klass! Hejja! Å innehållet är oxå tjusigt! Enkelt med få ingredienser å det kanske är det som gör den så förbannat god?

IMGP6872

De gräddar sina surdegspizzor på plats i vedeldade ugnar!

IMGP6705

Å de går undan! Ugnarna håller ca 600 grader enl pizzabagarn!

IMGP6709

Sedan vidare och snackade med Jörgen Engdahl som håller i trådarna inne i resturangtältet. Där skulle de komma lagas kantarellsoppa med rökt sidfläsk ifrån Vindelns rökeri! Ha jag va för sent ute, hann inte med å provsmaka,  men men man kan ju inte hinna vara med på allt!

IMGP6358 IMGP6398 IMGP6718

Men jag utbytte iallafall visitkort med en fläskhandlare ifrån just Vindelns rökeri! Vem vet, de kanske blir ett studiebesök!?!

Sedan så hörde jag på när surfabrikörn Ruben Madsen, konstnärlig ledare för surströmmingsakademin höll seminarium. Kanske man skall joina just de sällskapet!
Stalkade honom till Höga Kustens utställningstält där Ruben skulle bjuda oss på sin surströmmings tapas!

IMGP6902

Jag har aldrig sett någon med sån kirurgisk precision avlägsna både skinn och ben ifrån en strömming! Grymt imponerad och vilken kunskap Ruben besitter om just surströmming. Medans han rensade fisk så showade han och surra glatt med oss alla och vi var många som ställde frågor! Fast jag ställde nog flest!

IMGP6912

Å svar de fick man! Jäkla gogubbe om jag får säga och skriva så! Lätt att gilla! Precis som med surströmming!

 

IMGP6896 IMGP6902

 

Rubens rödlöksmarmelad 

Tag 4 rödlökar, hacka dem och svetta dem sedan i kastrull i ca 20 minuter, tillsätt 1 dl rödvinsvinäger och 1 dl Svensk lokalproducerad honung, låt koka ihop till en tjockare massa, tag ifrån spisen och kläm i lite limejuice. Serveras lite ljummen eller rumsvarm. Går bra att spara i kylskåpet ett tag. En annan grej Ruben tipsade oss surströmmings afficiandos om va att rensa ur maggen på strömmingen och strö i fryst dill och låta dem vila ett tag i kylskåpet  innan förtäring…de skulle tydligen va riktigt gott det med! Vi fick efter skratt och dans små smak tapas med surströmming, varmt spritsat mos och lite rödlöksmarmelad. Riktig gott!

IMGP6764

Sen träffade jag Årets kock Thomas Sjögren och Jörgen Engdahl i resturangtältet, men det va årets kock som jag pumpade på lite svar! Ville mest veta vad han inte gillade i matväg och jag fick direkt veta att kokta silkesmaskar skulle han aldrig testa igen! Samt klippfisk! Annars gillade han grönsaker eftersom man kan göra så mycket olika roliga maträtter av dem. Jag va inte starstruck, men jag hade förberett mig för dåligt med frågor och killen hade ju folk som babblade med honom exakt hela tiden och han hade saker att göra, så jag gled snabbt vidare.

Senare på eftermiddagen blev de åter ett besök in till resturangtältet då vår lokala ekobonde Andreas Helgeskog och Thomas Sjögren skulle snacka råvara och laga till ekokött ifrån just Andreas gård.

IMGP6894

 

Jo men de är skillnad på kött och kött! Vilket toppen gott kött som serverades! Å vilken trevlig fettkappa det hade! Visst vet ni om att att fett är en smakbärare, så skär inte bort det innan tillagning. Är ni skraj för fettet issåfall skär ni bort det efteråt på tallriken! Just saying!

IMGP6924

Eftermiddagen infinner sig och hela tältet bubblar med folk och de är på kvällarna det serveras öl i tältet ifrån Umeås lokala bryggare, men eftersom jag inte är någon ölgubbe, så får någon annan blogga om just det!

Sen måste jag ju nämna att jag va med och tävlingsdrack mjölk hos Norrmejerier på tid! Gick väl sådär! Men mjölk, de är något jag gillar, även till surströmming passar det fin fint!

IMGP6518

Kolla in en mjölkbar! Bara att förse sig när man bli törstig under dagen!

Imorgon är det Lördag och då är jag där igen! Å imorgon är det både Bondens egna marknad, Umeå Smakfestival och Smaka på väven (kanske det heter)…Så imorrn en ny mat dag!
Vi kanske ses?

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.