Doft och smak

Shrimp and grits made by a Swede

| 6 kommentarer

Så äntligen har jag fått tag i grits! De här vita små kornen som ser ut som mannagryn. Grits är tvättad majs! Jag köpte på inrådan Lorettas grits då jag å försäljaren på USA godis tyckte de va lätt att tillsätta äkta ost hemma!

Grits = gryn. Är en amerikansk maträtt av indiansk ursprung. Äts ofta vid en stadig frukost. Serveras då med riven ost, klick smör och stark sås andra tillbehör kan vara korv, ägg eller bacon. Men grits serveras även till fisk och skaldjur. Man kan koka grits med vatten salt och en gnutta socker. Men man kan även koka den med mjölk och grädde och då kallas den för Charleston style grits. Med mjölk och grädde så blir den krämigare! Det är Charleston style grits jag gjorde!

 

Har ju några olika kokböcker som ni vid det här laget säkert förstått. Några riktiga cajunkokböcker bla en tjock bibel ifrån Tabsco med tuffa recept i. Bara lite synd att många kokböcker ifrån USA innehåller blyertsteckningar!!! Halloj! Vart är de läskande bilderna?

IMGP3578 IMGP3580

Jag använde stora räkor samt vanliga nordsjö räkor, båda MSC:n märkta förståss!
1 finhackad gul lök
1 slantad stekt kabanoss då jag inte fann andouille korv. Gissa vem som ska slanga sån korv!
smör
5 dl kycklingbuljong
2 msk hackad bladpersilja
1 vitlöksklyfta eller mer
rejält med American Cajunkrydda ifrån SantaMaria
1 dash hotpeppersauce tex Tabaso eller liknande

Började med en rejäl smörklick, svetta löken och vitlöken, skrapa ner på en assiett. Lägg i korven och stek den tills den fått fin färg. Spar fettet!

De är nu ni ska göra den viktiga roux! Sprinkla mjöl över fettet och rör ihop med träsked, rör så det blir klumpfritt. Jag lät min roux koka ca 5 minuter och rörde om då och då. Tillsätt lite kycklingbuljong och rör frenetiskt. Du vill inte få klumpar! Späd med mer buljong och sjud ihop allt tills du har en lagomt redd sås.

Medans din roux och sås puttrar under omrörning då och då så knäpper du på en spisplatta på högsta värmen. På med en gjutjärnspanna och låt den typ bli grå av hetta. Stek dina stora räkor tills de fått fin färg. Lyft av ifrån spisen. Här kan man sen om vill skala dem, jag lät de gå ner i pannan med såsen och det övriga för estesikens skull. Rör om så att allt täcks runt om av din redda sås!

Salt och peppra!

IMGP3635

Grits

Mät upp grits
Ta hälften grädde och hälften mjölk
Koka upp vätskan och tillsätt dina grits
salta och peppra

Låt puttra i minst 20 minuter, de här vita kornen suger verkligen mycket vätska så du kan behöva späda med mer vätska beroende på hur tjock du vill ha din grits! När din ”gröt” har rätt konsistens dra kastrullen ifrån värmen och dra i en näve finriven och och en liten alt stor klick smör. Smaka av och servera sedan en tallrik först bottnad med grits och goa skaldjur på toppen och stänk över lite Louisiana hetta iform av Tabasco eller liknande!

IMGP3696

Riktig comfort food! Jag är hooked! Grits, grits, grits!!! Nästa vända blir det grits och stekt bacon och hot sauce! Yippiekaye!

 

6 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.