Doft och smak

A Gumbo made by a Swede

| Inga kommentarer

Yup ni läste rätt nu har Zakrissons pojken gett sig ikast med att göra egen Gumbo i sann Louisiana style! Med egen kokad roux, med sassafras och okra. Fattas bara en sån där fräck träskbåt med propeller baktill. Tänk att blåsa upp till stan i en sån! Genom vassruggar ha ha ha redneck Zakrisson. Får nöja mig med en stol och en lokomotivgrill på baksidan av huset och en äkta John Deere keps på. Grillar man ska man ha keps och helst hängselbyxor! Men nu till gumbon!

IMGP3743

Börja med att okej ni får här ett ungerfärligt recept, har läst så många gumbo recept så öga går i kors! Så jag har nog mixat ihop några stycken vid de här laget men börja med något varje gumbo ska innehålla den sk 3 enigheten!

Hacka stjälkselleri
Hacka gul lök
Hacka grön paprika

Ungefär lika mängd av varje del, jag utgick ifrån min stora paprika.

Ställ åt sidan!

Koka upp kycklingbuljong, jag körde på 2 tärningar, håll varm.

Koka även upp saltat vatten och koka din frysta okra i 5 minuter! Spola av i durkslag. Mycket märklig grönsak ha ha en slemmig typ! Dela din kokta okra i bitar och ställ även dem åt sidan. Jag tog två små nävar med okra! Riktigt god grönsak. Hittade min i frysdisken på Ica Maxi, Umeå.

Stek på 1 paket bacon, en eller två starka korvar gärna andouille om ni hittar åt just dem! Jag körde på kabanoss. Krydda rejält med en cajun krydda, gör egen eller använd en köpt. Jag har fått Santa Marias American Cajun så jag körde på den! Ställ åt sidan, gör inget om det kallnar för de ska ned i gumbon sedan.

Så då är det dags tina räkor och skala dem. Kör gärna stora å så många du har råd med samt vanliga mindre. Rejäl mängd snåla inte. Ställ de skalade skaldjuren kallt!

Sen kommer vi till det kritiska! Det som tar tid! Å kräver minutiös passning. Skapandet av din roux, en sort bottenredning som du ska bryna så den får en nötig smak. Det finns flera olika roux:es man kan göra, blond, mahogany och walnut. Tordes inte köra hardcore första gången. Men fegade å körde nog min roux nästan en timme innan jag drog den av spisen. Här kan du välja att göra den på olja och mjöl eller smör och mjöl. Jag valde klarifierat smör och kokade min i en emaljerad gryta som sprider värmen bra.

1 dl smör
1 dl vetemjöl

Smält ditt smör och pudra sedan över ditt vetemjöl och du de ska vispas slätt! Låt koka hårt först några minuter. Här safea jag rätt tidigt och drog ned på värmen. Å lät de små puttra, å hej vad skoj å kik på en bottenredning i nära en timme! Men allteftersom så ändrar den äntligen färg och jag tillsatte lite extra mjöl vid något tillfälle. Som sagt vispa hela tiden för bränns det så går din roux inte att rädda, å då är det bara att börja om med härligheten.

IMGP3721

Dra av när du uppnått ”rätt” färg. Putta i treenigheten och vispa, ingen fara att de klumpar ihop sig och ryker, för nu ska den varma buljongen gå i. Å tänk på att när du vispar i den varma buljongen så kommer din roux inte bli lika mörk, den tunnas ut!
Min blev lite mer åt redwood hållet, men what the heck jag är nöjd med min första roux!

Vispa ner så mycket buljong du vill och tillsätt sedan 1 burk med hela skalade tomater, en rejäl dash med hotpepper sauce antingen Louisiana hot pepper eller Tabasco. Skrapa ner din stekta bacon, korvskivor och rör om. Låt småputtra en stund!

IMGP3724

Kläm över lite pressad citron, här får ni gå efter smak, tror jag pressade i en halv citron! I med den delade okran när du tycker att din gumbo fått sjudit tillräckligt! Okran, den reder din gumbo. Strössla över lite mer cajunkrydda och mal över svartpeppar. Klipp över lite slätbladig persilja just innan servering, och efter de att du låtit räkorna gått i. De ska inte koka men de vet ni ju redan då de lätt blir sega och sega räkor är inge kul!

IMGP3750

Servera med pannstekt bröd, ge brödet lite sjyssta grillränder och sprinkla över lite mald sassafras om ni har det hemma! Klart jag har sassafras hemma jag är väl en riktigt matnörd! Sassafras ingår i samma släkte som lagerblad. Beställde min sassafras på nätet, för de är inget man springer på i en vanlig butik härhemma! Ni kan såklart skippa sassafras men skippa inte okran! Keep it real!

IMGP3764

Lycka till! Å ja det är värt varenda minut vid spisen kan jag lova, min gumbo blev ganska tjock i konsistens tänk gryta och här bestämmer du tjockheten på gumbon med mängden buljong och använder du inte all din roux så går den visst att frysa in! Riktig comfort food som du gärna äter med sked. En gumbos är tydligen som simmiga soppor!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.