Doft och smak

Grilla fisk insvept i bananblad

| Inga kommentarer

Lax grillad insvept i bananblad, vilket toppen påhitt. Så besök er butik där ni handlar de lite ovanligare ingredienserna till er matlagning. Jag inhandlar rätt mycket på en butik här i Umeå som heter Gränslöst. De säljer sånt som verkligen intresserar mig, de lite mer udda ingredienserna, eller udda ska jag inte säga utan mer ingredienser man kanske inte hittar på den lokala butiken.

Köpte hem bananblad mest tänkt som dekoration, tex lägga upp asiatiskt mat som jag lagar till här hemma. Men gick snäppet längre då jag hade banan blad kvar i kylen, synd att de skulle bli dåliga så jag tinade lite lax, helst hade jag velat köra på redsnapper men nu orkade jag inte sätt mig på bussen och åka in till Umeå för att handla.

Jag hade såklart redan teriyakisåsen klar i kylen, då den kräver en dag för mogning i kylen. Du gör den så här å du behöver följande och receptet står Frida Ronge för!

1 dl sojasås, japansk
1 dl sojasås, japansk
2 dl socker
0.5 paprika, grön
1 klyfta vitlök
1 msk ingefära, färsk
0.5 chili, röd

 

Koka ihop alla ingredienser i ca 5 min tills allt socker har löst sig. Ställ i kylen till nästa dag. Sila blandningen dagen efter och koka upp allt igen i 5-10 min. Gör ett konsistens prov på en kall yta, t.ex. diskbänken. Ta lite av såsen och strimla på bänken. Har den samma konsistens som sirap är såsen klar. Om inte, koka vidare ett slag. Observera, att när såsen kallnar blir den tjockare. Det är ingen konst att göra egen sirapsteriyaki och jag tycker absolut att ni ska göra er egen, otroligt god sås och bara känsla som infinner sig när du drizzlar den är magi!

Du behöver:

färska bananblad
laxportion eller hel urtagen fisk
krydda med nån god peppar, jag pepprade med apelsinpeppar
drizzla över lite olja
salta
blötlagda grillpinnar

Börja med att skära till ett bananblad, de är rätt stora bananbladen. Koka upp vatten och häll det över ditt bananblad för att mjuka upp det lite mer, lägg det sedan i kallt vatten typ kyla ner det lite så du kan arbeta med det. Lägg din fiskportion eller hela fisk på bladet och rulla bananbladet tight runt fisken. Fäst ändarna med små tandspetare eller blötlagda träspett modell mindre.

Tänd din grill och invänta bra grillglöd, lägg på din bananbladsinslagna fisk direkt ovanför glöden och grilla tills bananbladet får lite färg, låt locket ligga på, jag höll ca 150 grader i själva grillen.

Servera med ris och teriyakisås, för recept på den så hittar ni den här och gärna picklad gurka, liten dutt sambal oelek och kokt jasmin ris. Fräscht och mycket gott, supersaftig lax, kommer lätt köpa bananblad igen, både för tillagning och dekoration.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.