Doft och smak

Laxpizza på Gourmetstål

| Inga kommentarer

Har fått många glada tillrop på mina pizzabilder och förfrågningar om recept på Instagram. Så kul att få shout outs där följare skriver att jag väckt ett matintresse, de inte visste om att de hade. Så kul! Blir jätteglad att ni är in och peppar och att jag kan peppa andra! Uppdaterar bloggen med ett nytt recept och ett samarbete med Gourmestål, som ger er 15 procent i rabatt om ni uppger min bloggsnamn som rabattkod, ja alltså doft och smak vid er beställning hos Gourmetstål. Jag gräddar uteslutande numera mina pizzor på Gourmestål i min vanliga ugn. Ej beroende av väder och vind. Året runt kommer jag kunna pumpa ut pizza och är även perfekt för den som inte har en trädgård att kunna ha en fristående pizzaugn i och det nästan bästa för mig ingen ved eller pellets behövs släpas hem. Lite krångel med sånt när man ingen bil har och sen tar ju förhoppninsvis inte elen slut. Efter gräddningen så förvarar jag mitt stål i ugnen.

Pizzadeg:

1 påse torrjäst
4 dl kallt vatten
nån msk strösocker
1/2 dl rapsolja
15 gram salt
ca en halv påse vetemjöl av sjysst kvalite. Samt lite extra till utbaket.

De funkar bra med vetemjöl, men ibland förstärker jag upp med Manitobamjöl. de mjölet ger extra jäskraft.
Å känner jag mig ”rik” så kör jag på Tipo 00, ett Italienskt vårvetemjöl som är extremt fint malet. Men som sagt dukommer långt med vanligt vetemjöl.

Jag rekommenderar en riktigt degknådar maskin när ni ska till och göra er deg, då jag låter min gå i 10 minuter. Inget du vill göra för hand. Att älta en deg i tio minuter är ingen lek. Inget jag rekommenderar. Först när jag börjad baka, så lyckades jag med att få en inflammation i handen av all degknådning, så jag investerade i en maskin. Inget jag ångrat!

Blanda jästen med vattnet, lägg i sockret. Låt aktiveras en stund, rör runt. Tillsätt de mesta av mjölet och där har jag börjat köra på känn. Hellre för lite mjöl än för mycket! Kör ihop din deg och låt maskinen knåda degen i några minuter tills den tagit ihop, sista minuterna tillsätter jag saltet. Efter degen tagit ihop så delar jag upp degämnet i 6 eller 8 lika stora bitar. Sedan rundriver jag degen (formar/spänner degen) Pensla sen varje degbit med vatten och täck bunken/plåten där du lagt dina degkluttar med plastfilm och låt sedan degen jäsa i kylskåpet i ett dygn eller mer. Överbliven deg kan ochså frysas.

Min laxpizza!

Kavla ut din pizzabotten som du är bekväm med, använd dina händer eller ta hjälp av en kavel. Jag kör med bägge å näe jag kan inte snurra degen så där fräckt som de riktiga pizzasnubbarna nere i Neapel kan.

När du fått din storlek på pizzan och är nöjd med dess form så breder jag på en vit creme som jag gör med 50% creme fraiche och 50% god majonnäs, riven citronzest och lite salt. Bred ut den jämt på pizzansbotten, lägg på gräddost (jo de blir väldigt bra) och riven väl avrunnen mozzarella. Grädda högt upp i ugnen på ditt Gourmestål tills du fått en trevlig färg på kanterna. Du gräddar alltså bara botten!

 

 

Tag ut pizzan och garnera med några skivor gravad lax, lite blandsallad, citronklyfta att pressa över för fräschör och strö gärna över hackad gräslök och klipp över färsk dill, mycket dill. Ta nu din vita creme och lägg några små droppar här och där. Smakar gott och ser gott ut! Om du har blommande gräslök ute i trädgården så kan du plocka sönt en gräslöksblomma och strössla över, väldigt fint för ögat och gott för gommen. Avsluta med hackad rödlök och ev lite havssalt och nymalen vitpeppar. En fantastiskt god fräsch pizza. Våga testa något nytt!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.