Doft och smak

En fläskfile pärla

| Inga kommentarer

Den här grytan, ja den har nog de flesta redan käkat. Den går under flera namn bla Kreolskans kryddiga fläskfilegryta. Å jag tycker allt de är en liten pärla. Kärt barn har många namn. Passar både till vardags & fest tycker jag! Enkel och snabb att svänga ihop dessutom!

De här behöver du handla eller ha hemma:

1 hel fläskfile, putsad och fin. Dela i bitar om ca 1 cm
1 dl inlagd syltlök
1 dl cornichons eller inlagd gurka
1 dl svarta oliver
1 burk creme fraiche 34% kokbar
3 dl vispgrädde
Sambal Oelek ta i efter smak
en liten dutt soja, mest för färg
salt
svartpeppar
1 röd paprika, skuren i strimlor
1 gul paprika, skuren i strimlor
Chorizo salami jag valde använda en halv Iberico Extra ifrån Jesus Marcos – Salamanca –
lite såsmjöl att reda med

Persilja att strö över sedan grytan puttrat klart. Gott och ser fint ut.

Så här gjorde jag

Bryn på fläskfilen i en väldigt het stekpanna. Du ska bara ge dem färg, låta dem få en stekyta, så inte all köttsaft sedan ”smälter” ut i grytan. Köttsaften vill vi ju ha kvar i fläskfilen. Ingen gillar heller överstekt fläskfile. Så stek inte alla köttbitar på en gång. Utan gör det i två omgångar, valde att steka i smör och rapsolja.

Tag fram en gryta och lägg ner dina köttbitar, slå på grädden och tillsätt likaså creme fraichen och valfria soja och den valfria sambal oeleken. Tycker personligen ni ska addera båda! Lägg den strimlade paprikan, syltlöken, guran och oliverna överst. Red av grytan med lite såsmjöl, eller en vanlig toppredning.


Låt grytan puttra ihop typ 10 minuter, servera med antingen kokt potatis eller ris, ja tillochmed papardelle funkar bra att servera till.

Innan du ställer fram grytan så vänd runt alltsammans, smaka av och strö persiljan överst.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.