Doft och smak

Somaliska Sambosas

| Inga kommentarer

Åt för första gången Somalisk mat, ja förra året 2018 då Somaliska föreningen sålde mat här i Umeå. Väldigt god kyckling och väldigt goda sambosas, men deras piroger friteras. Läs längre ner i inlägget kan ni läsa mer om varför jag valt pirogdeg istället för att göra deras deg. Hade gärna frågat de Somaliska tanterna om kryddningen på deras kyckling, men jag fegade ur. Men jag sa iallafall åt dem att jag tyckte det va jättegod mat de serverade/sålde till oss.

Ni kommer få rätt mycket fyllning, men den går utmärkt att frysa, eller så gör ni större piroger med mer fyllning i varje. Har själv valt att göra dem typ mumsbitsstora.

 

Köttfärsfyllningen:

500 g köttfärs, gärna lammfärs (för en vegoversion kör på quorn eller sojafärs)
2 klyftor vitlök
Kycklingbuljong (alt grönsaksbuljong)
Svartpeppar och salt
Egen kryddblandning på curry, spiskummin och chili (Här Googla jag och använde följande kryddor)

1 grön chili, finhackad. Riktigt finhackad. Kan uteslutas om man inte diggar hetta!
1 msk currypulver
1 msk paprika- eller chilipulver
spiskummin efter smak

Alla recept jag läst verkar använda sig av lite olika kryddor, lite man tager vad man haver. Finns väldigt lite recept att hitta om Somalisk mat på internet. Har tidigare försökt efterskapa kycklingen och mitt försök finner ni här.

Tycker just den här smaksättningen kom väldigt nära Somaliska föreningens sambosas i smak.

Lök-och kryddfyllningen:

2 gula lökar
1 stor purjolök
1 knippa färsk koriander
1 knippa färsk persilja

Gör så här:

Stek köttfärsen tillsammans med vitlöken och kryddorna, använd inte smör eller olja. Köttfärsen ska finfördelas. Låt den svalna. Finhacka lök, koriander och persilja och blanda i en skål. Blanda ner den i köttfärsblandningen. Krydda med spiskummin.

Här kan man ta genväg och köpa färdig deg. Gör dock inte som jag. Köp inte filodeg. Gaah! Slutade med att jag gjorde Somalisk pizza istället förra gången. Fanns inte på Instagram som hashtagg så jag uppfann den och de blev jättegod pizza. Jag har inget tålamod med för pillriga saker, och de här med att vika trekantiga piroger kanske inte är så svårt egentligen, men jag gav upp. Så gav grannen förslaget, gör vanliga piroger. Smart! Så här kommer en svennifierad Somalisk Sambosa.

Pirog deg recept Zeina Mourtada

30 g färsk jäst (lite mer än en halv jäst) Jag tog en påse med torrjäst och du funkade kalas.
3 dl ljummen mjölk
100 g rumsvarmt smör
1 ägg
Ca 8 dl vetemjöl
1 tsk salt

Lös upp jästen med ljummen mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och knåda en bra stund till en smidig deg. Täck bunken med en plastpåse och låt jäsa i rumstemperatur i 1 timme eller i kylen över natten. Lägg upp degen på mjölad bakbord och tryck ut ca 18 bollar. Täck med bakduk och låt vila i 15 min.

Kavla ut en ca 12-15 cm rund platta. Lägg ca 1,5 msk fyllning på degen och strö lite riven ost på fyllningen. Nyp ihop kanterna ordentligt för en öppen pirog. Vill du stänga pirogerna viker du ihop degen, nyp till kanterna med en gaffel. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt vila i 20 min. Värm ugnen till 200°

Pensla pirogerna med uppvispat ägg. Grädda sedan mitt i ugnen i ca 12 min. Ta ut, täck med bakduk och låt svalna. Funkar utmärkt att frysas in och håller sig i frysen upp till 3 månader.

Till pirogerna serverade jag en liten sallad på gurka och tomat, persilja och koriander och lite olivolja och vit kebabsås som jag hade färdigt i kylen. Kalasgott, å gillar ni öl så är nog de toppen att dricka till.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.