Doft och smak

Min Somaliska kyckling

| Inga kommentarer

Googlat runt och runt och runt, men inte hittat något recept på den goda kycklingen Somaliska föreningen serverade i Umeå. Jag skulle såklart frågat tanterna, men blev lite feg. Tänkte de finner jag lätt på internet. Men det visade sig sjukt svårt att hitta Somaliska recept. Hittade recept på pirogen som heter Sambuusa och den ska jag göra framöver och blogga för er. Jag lovar!

Deras upplägg i parken kanske inte bjöd på så mycket färg, salladen va tyvärr slut. Men pirogen/Sambuusan va riktigt kryddig och het och den smakade mer! Men de som verkligen stack ut va deras kyckling, en av de bättre jag ätit måste jag nog säga eller så va jag extremt sugen på käk. Jag tror på det första! Så får jag chans igen att köpa käk ifrån Somaliska föreningen kommer jag lätt göra det. Hursom kollade jag runt ordentligt på nätet (de är jag duktig på) och fann lite fakta om det Somaliska köket, de har influenser ifrån Etiopien, Eritrea och Yemen, Persiska, Turkiska och till och med ifrån det Italienska köket. Har och göra med Somalias rika tradition av handel allt enligt Wikipedia.

Försökte medans jag åt kycklingen där i parken smaka och känna av kryddorna och kom fram till kryddnejlika och fänkål och kummin och de visade sig inte vara helt fel, många av mina Instagram vänner trodde att de kryddat med Berbere eller Bakopeppar. Men jag tror inte det själv. Den va inte stark som Bakopeppar tycker jag, lite annorlunda, vet inte hur jag ska beskriva den, men antar att som de är med Indiens curry. Alla gör sin egna kryddmix. Här kommer mitt försök!

 

Rostade kvickt följande hela kryddor:

kanelstång
fänkål
kummin
kryddnejlika
långpeppar

Här körde jag tyvärr helt på känn, nästa gång ska jag mäta och uppdatera receptet eller lägga ut om jag får tag i det äkta nån dag!

Mortla sedan sönder de hela kryddorna till ett pulver. Tillsätt sedan de torra kryddorna som salt, chilipulver och gurkmeja även lite lökpulver gled i, för mitt vitlökspulver va slut!
Kan jag ha tillsatt något mer? Hmmm tror faktiskt inte det. Jag sköt ifrån en höft såklart! Ibland gör jag det. Mortlade ännu mer så jag fick ett fint pulver. Lite fick jag kämpa!

Gnid in din kyckling med de torra kryddorna, eller lägg ner kycklingen i en påse med lite rapsolja i och gnugga in kryddorna ordentligt. Kan lova er att det luktar mycket gott redan nu ifrån påsen. Lägg sedan kycklingdetaljerna i en ugnsform och klä formen på toppen med folie och kör in ugnsformen i ugnen, strax nedanför mitten på 200 grader, efter en 30 minuter lyfte jag bort folien och lät kycklingen få lite färg.

Serverade med basmatiris som jag vände ned lite tomatkött i, ifrån både gula och röda tomater utan kärnhus, heter det så? Samt lite klippt persilja eget hittepå såklart! Om min maträtt smakade som tanternas goda kyckling, så blir svaret nej. Deras va såklart godare än min, men detta va mitt första försök att försöka återskapa något som de lagat x antal gånger och kanske rent av är ärvda recept, vad vet jag. Så för att va första försöket blev jag nöjd med min kyckling!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.