Doft och smak

Borsjtj

| Inga kommentarer

Ni får ingen riktig historia bakom soppan. Men tänk att det tog 48 år innan jag gjorde min första Borsjtj!

 

Borsjtj är en soppa från Ukraina som spritt sig från Ukraina, till Polen och Ryssland. Å i Ryssland så räknas den som en nationalrätt. En populär soppa med andra ord. En billig soppa som du tillagar och det på få ingredienser. Jag valde att göra min Borsjtj på enbart grönsaker. Annars är det vanligt att du gör din buljong till soppan på en köttbit, köttet tas sedan ur för att sedan tärnas ned och tillsättas i soppan.

Men som sagt jag gjorde min helt vegetarisk ikväll.

 

De du behöver:

500 gram rödbetor
ca 250 gram vitkål
2 lagerblad
2 morötter
2 gula lökar
1,5 liter vatten, du kan behöva späda med mer vatten!
3 buljongtärningar, jag använde kryddan Vegeta
1 msk eller mer med vitvinsvinäger, de får du smaka dig fram till
salt och svartpeppar

 

Så här gör du:

Fräs dina grönsaker som du rivit grovt, kom ihåg att spara en hel stor rödbeta som du river och tillsätter när soppan är färdig. Jag valde att mixa min soppa, om de är kosher eller ej har jag ingen koll på!

Låt grönsakerna få lite färg, tillsätt sedan vatten och vald buljong, jag smakade mig fram med typ Vegeta som fick fungera som min buljong. Låt soppan koka åtminståne 45 minuter, gärna längre. Smaka av! Svårt att smaka av!?!  Tips! Jag brukar ta lite soppa och slå i en kopp och låta den svalna litegranna  och sedan smaka. Lättare att smaka av om soppan inte är skållhet! Just innan servering tillsätter du sista rivna rödbetan och smakar av med salt och grovmald svartpeppar och den viktiga vitvinsvinägern, de sägs att vinägern håller soppan röd! Sen tillför den ju även trevlig syra!

Servera med Pampushkin, ett Ukrainskt vitlöksbröd, hackad saltgurka och smetana, färsk dill alt persilja!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.