Doft och smak

Keith Pears steak tartar with mushroom ketchup

| Inga kommentarer

Steak tartar eller om man vill kalla det råbiff! En sån fantastisk maträtt. Minns när jag som liten pöjk fick det hos en faster, solöga kallades den visst för. Minns att jag inte uppskattade den då. Helskum maträtt som ett barn kanske har svårt för att uppskatta, men så är jag ju född på 70 talet och då kanske de va en nymodighet? Inte kunde jag ana att 30 år senare skulle älska just råbiff!

Följer rätt många Instagram konton som centrerar kring mat eller hundar, well thats me!

Å i mitt kontoflöde dök en vansinnigt vacker kreation skapad av Keith Pears upp! Tänkte den måste jag göra. Skrev till honom på en gång och de tyckte han va skoj. De va ba å kopiera och laborera sa han!

 

Keith recepet innehåller följande:

Steak tartare with mushroom ketchup, pickled hon shmeji mushroom, dill, radish. Servered on a milk butter toast.

Okej först så blir det ett problem för mig och de är de där picklade hon shemeji svamparna! Får ersätta dem med picklade gula kantareller. Dill och rädisa kommer jag ju lätt åt på affärn. Kött likaså ev så har jag de i frysen. Måste Googla mushroom ketchup, den får jag nog leta upp ett recept på, känner på mig att den ketchupen är den som gör Keiths steak tartare till något alldeles extra! Den jag gjorde hittade jag hos Great British Chefs.

 

In å rota i köket och sedan promenera ner på byn och köpa restrerande ingredienser som behövs!

 

Keith ville få extra djupsmak på sin steak tartar. Så han pannstekte sin köttbit innan han skar upp den. Man vill alltså åt den karamelliserade ytan på köttet ja den som kallas  maillard effekt. HÄr finner ni hans Instagram profil och här hans hemsida.

Det du behöver:

kött, jag körde dennagång på oxfile som jag hade i frysen.
picklade gula kantareller
dijonsenap
salt
persilja
mushroomketchup
rädisa
cognac
cornicorns
lite neutral olja
shalottenlök

Keith ville inte använda micro-greens för att bara använda micro-greens, så han la på färska dillkvistar och tunt hyvlad rädisa. Rädisan ger fin smakbrytning och den är ju lite skarp i sin ton å ersätter riven pepparrot rätt bra!

Googlade och fann ett recept på mushroom ketchup och så här gör du den!

Mushroomketchup

ingredienser:

1 lök, tärnad

250 gram skogschampinjoner

250 gram champinjoner

20 gram of torkade svampar, jag körde på tratt

60 ml vitvins vinäger

2 msk mörkt muscavado socker

1/2 tsk muskot

1/2 tsk vitlökspulver

2 msk  Worcestershire sauce

citronjuice

rapsolja

salt

nymald svartpeppar

Så här gör vi:

Sautera löken i en stekpanna med lite rapsolja, den ska alltså bara svettas inte få färg!

Finhacka svampen och lägg ner i stekpannan och fräs.

Häll 100 ml vatten över de torkade trattkantarellerna.

Spar blötläggningsvattnet och tillsätt svampen i stekpannan.

TIllsätt vitlökspulver, riven muskotnöt och låt fräsa en stund, innan du tillsätter blötläggningsvattnet. Låt din ketchup småputtra i 10 minuter och mixa den sedan helt slät, antingen i mixerkanna eller med mixerstav.

Smaka av och krydda på mer, så smaken känns bra. Tycker du den är för lös, koka ner mer. För tjock späd med lite vatten för att göra den lite rinnigare. Håller i upp till en månad i kylen i en ren glaskburk.

 

I min råbiff rörde jag kanske ner 1 1/2 msk mushroomketchup. Så du får rätt mycket ketchup över. Tror nog kan trolla fram någon fler maträtt där ketchupen ingår.

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.