Doft och smak

Älg ragu

| Inga kommentarer

Hösten är verkligen här! Ja snart knackar vintern tyvärr på! Sitter ni på mycket älgkött? Passa då på och gör en ragu. Jag hade turen att få en fin bit högrev av grannen som jag först funderade på att mala ner och göra goda vilda burgare av, men så snubblade jag över receptet till ragu. Inte ofta jag gör långkok och inte ofta jag äter pasta! Rätt tidskrävande maträtt att fixa till, perfekt till helgen kanske? Mesta jobbet med receptet är preppen iom att det är ganska mycket hackande. Men när väl de är gjort så sköter sig grytan själv på spisen. Jag rörde om i grytan kanske 1 gång varje timme! Å ni som har en crockpot! Använd den! Borde funka kalas!

Lyxig maträtt med fin djup smak som är en publikfriare, den här maträtten tror jag alla kan uppskatta!

De du behöver:

1 kilo älgkött, jag använde högrev, skar ner köttet i mindre bitar

2 gula finstrimlade lökar

4 finhackade vitlöksklyftor
2 finhackade morötter, gör små kuber!
4 stjälkar blekselleri, finhackade
1,5 – 2 ,5 dl rött vin
1 dl vispgrädde, jag hade nog i 2 dl

2,5 dl vatten

3 msk kalvbuljong

3 msk tomatpure
1 msk paprikapulver

några lagerblad, tror jag körde på 4 små torkade blad.
1 tsk nymald vitpeppar
1 tsk nymald svartpeppar
Nypressad citronjuice, typ 1 – 2 msk

Gör så här!

Ansa älgköttet och skär ner i mindre bitar, jag gjorde ”tärningar” stek dem i omgångar i lite smör så att de får fin färg. Lägg ned i en rejäl gryta. Skär den gula löken och stek den på låg temperatur, ganska länge. Tillsätt den till grytan. Stek morötterna och vitlöken och den finhackade bleksellerin. Tryck i 3 msk tomatpure. Krydda med paprikapulvret, rör om och fräs i några minuter. Överför till grytan och rör runt så allt blandas. Slå på grädden, vinet och vattnet och buljongen/fonden å låt grytan småputtra under lock i minst 3 timmar. Krydda med timjan och oregano. Jag använde mig av torkade örter.

Enda kortet jag fick till och de va med mobilen. Hade tänkt fotografera maträtten tjusigare, men då tillät inte vädret det! 

I alla recept jag Googlat så tipsar de flesta om att reda av ragun med lite vetemjöl. Jag behövde inte göra det, min gryta blev väldigt bra utan. Så jag skippade redningen!

Smaka av din gryta med lite salt! Ev tillsätter du mer timjan & oregano. Det är såklart en smaksak!

Servera din ragu med nykokt tagliatelle, kanske ett gott vitlökssmörs gratinerat bröd, finriven god peporinco alt parmesan att strössla ovanpå ragun. Svartpepparkvarn på bordet, för den som vill vrida på mer peppar.

Tillägg i min nästa ragu!

Gula kantareller tror jag skulle passa ypperligt och även krossade enbär!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.