Doft och smak

Örtinbakta lammracks med tryfferad potatispure samt rödvinssirap och timjankvist

| 2 kommentarer

Vilken middag de blev! Vet inte vad jag fira! Fick iallafall äta i min ensamhet. Trist! Men så är de allt för ofta. Man får infall att nu brassar jag på! Ja nu kanske man inte kan ringa en timme före och säga att man har världens grej på G! Grym middag blev de iallafall ikväll. Tack Gordon Ramsay för YouTube klipp, ha ha ni får inget You Tube klipp på mig! Glöm de!

Jag började med att putsa racksen så fint jag bara kunde, trimma fritt från alla hinnor jag såg, skrapa och gör snyggt, annars riskerar de att slamsor bränner fast vid benen och blir styggt! Ja jag är petig! Är det finedineing försök på hög nivå så ska man va nogrann som ba den, speciellt när jag vill visa upp sjyssta bilder till ett sjysst recept.

Gnid in racksen med salt & svartpeppar, låt vila i kylen om du vill det. Kom bara ihåg att ta ut köttet från kylen minst 30 minuter innan du steker på de.

Skala potatis och koka den, stampa den sedan med pärstamp, tillsätt smör och varm mjölk, kör igenom det med hjälp av en elvisp, men vi nöjer oss inte med de ikväll, ta fram en sil och kör moset genom silen så att ditt mos blir helt slätt. Är de för stabbigt mos dra i lite mer smör samt mata den gärna med skvätt grädde. Salta och peppra och strila försiktigt i vit tryffel olja. Smaka av, och smaka av igen. Tryffeln den vill jag bara att den ska anas, den får inte ta över! Håll varmt och rör i din pure/mos då och då.

Rödvinssirap

2 dl rödvin
timjanskvist
lite socker
1 halv dl vatten
salt och svartpeppar från kvarn
Låt koka ihop/reducera ned en bra stund, när du är nöjd med de tillsätt balsamvinäger och låt koka ihop! Är där och gulla med den hela tiden. Sila/ta bort timjankvisten. Gör sedan en toppredning och vispa i. Låt åtminståne koka 5 minuter för att minimera mjölsmak. Blank av såsen med en smörklick. Håll såsen varm tills servering.

Till det gröna örttäcket

använd en mixerkanna!

kantskär franska, ca 4 skivor
riv på fina sidan ned en näve med Parmesan eller Gran Pandano
repa ned timjan, persilja och rosmarin
salt och peppar
lite olivolja
Släng ned alla ingredienser, pulsera ihop de, dra i lite olivolja, inte för mycket nu!
Häll ut på tallrik och låt stå framme.

Hetta upp ugnen till 200 grader

Stek på medelhög värme ditt lamm i olja och lite smör i en stekpanna. Låt köttet få färg, lägg i ugnsform och kör 5 – 7 minuter i ugnen, ta ut och låt vila lite innan du stryker på Dijonsenap över hela din köttbit. Doppa den sedan och låta den få de gröna örthacket runt om. Pressa fast det överallt. Skicka på nytt in köttet i ugnen och låt de gå där 5 – 7 minuter till, jag vände på mina racks efter halva tiden. Tag sedan ut köttet och låt det vila innan du skär upp det. Ha inte för bråttomt! Ja jag vet att man vill bita i det direkt!

Lägg upp och servera!

 

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.