Doft och smak

Dag 3 – Umeå Smakfestival 2014

| Inga kommentarer

Idag körde Umeå Smakfestival igång klockan 11:00 och jag passade på att lyssna på föredraget Vilt och maskrosor är en tillgång. Victoria Harnesk, Jokkmokk Matlandethuvudstad 2014 samtalar med Eva Gunnare – Essence of Lapland om vilda råvaror. Det finns mycket att ta tillvara på i vår natur. Kommer några tips på bloggen framöver. Snackade sedan med Eva Gunnare om det!

umeasmak

Sedan gick jag till matlagningstältet och där skulle Jörgen hoppa in för någon som va sjuk. Där lärde Jörgen publiken hur man svänger ihop sin egna aioli och till det serverades ugnsrostade grönsaker och alla som ville fick sen smaka!


Jag fortsatte och hängde kvar på samma ställe. Kändes som ett vinnande koncept. Its here where the action takes place!

Nästa program va när Mikael Hansen gjorde korv. Publiken va lite svår, ingen klev direkt fram och tordes hjälpa till än fast Hansen tyckte det. Mikael sa de är inte alls svårt att stoppa korv hemma. Visst man behöver en kvarn och helst ett korvhorn men de behöver ju inte kosta skjortan! Man måste ju inte ha en stor och fin korvspruta!

Ha ha ha köplusten slog över. Undra just vem som ska Googla korvsprutor inatt! Något jag ska försöka mig på iallafall…att stoppa egen korv för nu blev man ju peppad!

Inte ens när de va dags för provsmakning tordes publiken sig fram å skära. Så jag av alla drog på mig ett par kirurghandskar och började tranchera smaksprovkorv för glatta livet! Å de va inte lite korv de bjöds på! Flera i publiken frågade om de kunde köpa just den här korven de ju smakat på, men Hansen sa att de va korv han enbart skapat för detta tillfälle. En mild variant för barnen och en med lite klös i för de vuxna. Den med klös i! Den va riktigt go!

Sen gick jag ut och vandrade och pratade lite här och där. Vädret va lite kallare idag än Lördagens goväder, så en kaffe hos Costas hade suttit fint men men…något kom emellan.

Sen äntrade jag matlagningstältet igen. För nu va de dags för Bonde + kock = sant att gå av stapeln! (fasiken vad jag använder just gå av stapeln meningen känner jag) Bonde + Kock och LRF Västerbotten va på plats på Restuarangtorget, å såklart va jag där! Andreas Helgesson ifrån Gullsjö lantbruk och Årets Kock 1990 Roland Persson samtalar med Helena Ågren – LRF om just Svenska råvaror med hög kvalite. Dessutom bjöd de alla som va där och lyssnade på hängmörad ryggbiff, oxsvansragu och skogssvamp .

Två glada gubbar!


Note 2 self! Jag måste försöka att då & då köpa lite bättre och mer närproducerat kött.  Fy skäms Matias! Otroligt gott Norrländskt kött!

Idag blev de inte så mycket shopping för mig. Men jag lovar att de kommer komma lite fräsiga produkter på bloggen framöver. Nu måste jag smälta att jag varit aktiv och varit nyfiken och påträngande i 3 hela dagar. Självklart hinner man inte va överallt. Men känner ändå att jag missat lite föreläsningar, även om jag fått lite privat information här och där medans jag gått runt i stånden och tälten och varit nyfiken. En verkligen givande helg!  Men än fanns de grejer att va med på!

Riktigt många intresserade besökare i resturangtältet då Rovögerns surströmming öppnade burkarna och föreberedde smak klämmor åt alla nyfika!

Å de va en hel del som va nyfiken. Alla jag talade med gillade strömmingen. Tror de flesta va inbitna surströmmingsätare, men iallafall! Intressant och höra om surströmmingstillverkningen. Å ja jag skulle vilja testa och göra egen. Mina grannar lär älska mig!Rovögern möter Japan! Inte så tokigt med surströmming i en Makirulle! Men jag föredrar nog min surströmming oldschool på tunnbröd med lök, tomat och lite gräddfil! Fantastiskt gott!

Sen packade den här lilla trötta gubben ihop och åkte hem. Tanken va att blogga på en gång klockan 17:00 men jag somnade och vaknade 20:30 De sliter på att ha det skoj! Hoppas vi ses nästa år och att festivalen sväller ut! Riktigt trevligt arrangemang. Har bara hört positiva kommentarer!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.