Doft och smak

Korean noodles by Tonka Bistro Cafe

| Inga kommentarer

Här kommer en av recepten som Tonka Bistro Cafe serverade på Umeå smakfestival iår. Jag våga mig fram hos tre Umeå kändisar i år och bad om receptet å köra på min blogg för er. Å mig såklart!

Receptet jag fick av Jocke va rätt stort, så jag skalade ner det lite, kanske lite för lite! Fick nämligen massor med nudelmarinad (fungerar dock utmärkt att spara i kylen)

0,7 dl vinäger
2 dl soya
2 dl honung
2 dl rårörsocker
1/4 dl sesamolja – smaka er fram! Lätt hänt att man tar lite för mycket!
1 dl chilipulver
0,5 dl glukos
2 små vitlöksklyftor
miso efter smak, skriver jag

Rör ihop allt till nudelmarinaden, vispa så allt löser sig. Redan här såg jag att de skulle bli gott!

Koka vete nudlar, 4-5 minuter och spola av i kallt vatten och lägg dem i sil att droppa av. Sätt sedan igång och hyvla grönsaker, gärna med en mandolin. Jag körde på rödkål, vitkål, salladslök, broccili, polkabeta och morot. Morotsslantarna och broccolin fick ett hastigt uppkok innan jag kylde av dem i iskallt vatten, så de skulle bevara mesta av krispet. Morötterna behöver ni inte koka, det är bara jag som gör det pga allergi.

Blanda sedan de råhyvlade grönsakerna med de kokta nu kalla nudlarna, strö över ordentligt med sesamfrön. Dressa med nudelmarinaden/oljan i lagom mängd.

Du ska inte dränka maträtten din!

Gott att servera till är varmrökt lax på toppen och en majonnäs smaksatt med chili, miso och klippt krasse och lite sesamolja.

Laxen rökte jag i min grill i ca 25 på indirekt värme med locket på såklart och de visade sig va klockrent, rökte med Webers rökflis för fisk. Ni får röka med vilket träslag ni vill.
Låt fisken sedan den är klar, vila i folie.

Å laxbiten serverar ni ovanpå ert nudel och grönsakshav ljummen! Vet inte när jag åt så här mycket råkost sist! Ett toppenrecept!

Å tycker ni de verkar bängligt så kan ni ev äta det på plats i MVG gallerian hos Tonka Bistro Cafe! De har väldigt trevliga luncher men deras Pinxtos är nog min favoriter! Dagens soppa med två valfria pinxtos till, samt ett fisk och kött alternativ finns det varje dag till lunch. Söndagsbrunch har jag ej testat än å det serveras då med extra allt! Gå in på deras hemsida och kika lite eller besök dem på våning 2 i MVG Gallerian.

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.