Doft och smak

Saftig chokladsockerkaka med whiskygrädde

| 1 kommentar

Åt och fikade med familjen ute på Åbrånets Limousine, gårdsbutiken och fiket ligger strax utanför Umeå ja några mil. Rätt många. Äsch ni får kika efter själv hur långt de är. Jag är bara passagerare, då jag inte kör själv. Först åt vi mat och sedan bjöd mor oss på fika, valde att smaka en bit chokladsockerkaka med grädde som va smaksatt med god whiskygrädde och garnerad med en ätbar blomma jag inte minns namnet på. Så kär jag blev i kakan och jag kan inte förstå att jag väntat så länge med att baka en härmapa själv. Jag är väldigt nöjd med mitt resultat! Riktigt lik!

För chokladkakan behöver ni:

 

Rör ihop följande torra ingredienser i en skål.

3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 nypa salt
1 nypa vaniljsocker

I nästa bunke:

200 gram mjukt smör
2 dl brun farin, strö
1 dl ljus sirap
3 ägg

200 gram bra choklad smälts i vattenbad, jag använde mig av trevlig choklad som jag fått testa ifrån Malmö Chokladfabrik – Esmeralda 68%

2 dl mjölk

Så här gör du:

Vispa smör, farinsocker och sirap krämigt. Tillsätt och vispa ner ett ägg i taget. Sikta nu sedan över de torra ingredienserna ner i smeten.
Slå i 2 dl mjölk och rör runt ordentligt. Smält chokladen över vattenbad och rör sist ned den i din smet. Rör ut till en jämn smet. Smöra och ströbröa en sockerkaksform.
Grädda i ca 40 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader. Känn efter om kakan är klar. Stickan ska inte va kladdig när du drar ut den ur kakan. Är den de grädda mer och kontrollera den igen!

Låt svalna lite, innan du stjälper upp den på ett fat för att låta den svalna.
Vispa upp lagom grädde och smaksatt med en kapsyl whisky som du gillar. Godast blir om du bara anar whiskyn. Grädden ska alltså inte osa sprit! Garnera gärna med ätbara blommor!

En kommentar

  1. Pingback: Saftig Chokladsockerkaka Logga In ❤️ – Sweden Logga In {2023}

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.