Doft och smak

Min version av den Vietnamesiska Bánh Mì

| Inga kommentarer

Någon säger att man ska göra den på surdegsbaugette och att man ska eller bör ha med pate i mackan. Allt sånt gick jag emot! Körde lite eget race!

Så de här blir min version! Rätt eller fel de skitar jag i!

Känns lite som en pytt i panna maträtt, man lastar på lite som man känner för och har hemma. Men fläsket, Srirachan och majonnäsen och den picklade gurkan kan man inte hoppa över, de måste va med säger jag! Jag som aldrig ätit en äkta Bánh Mì säger det!

Bánh Mì kommer ifrån Vietnam och Bánh betyder bröd. Den Vietnamesiska baugetten introducerades till Indochina av de Franska kolonisatörerna. Från Fransmännen kommer baugette, pate och majonnäs resten är Vietnamesiska ingredienser koriandern, chilipepparn och de picklade grönsakerna. Den klassiska versionen bánh mì thịt nguội, även kallad bánh mì đặc biệt innehåller olika Vietnamesiska kallskurna delikatesser såsom fläsk, och grönsaker, pate och majonnäs.

Min Bánh Mì ser ut så här:

Grädda en ful baugette dvs om du inte råkat bakat egna!

Köttet fick i min bánh mì bli rimmat sidfläsk. Helt emot vad som rekomenderas! Hursom tog jag 1 msk salt och 1 msk socker och gned in det i köttet och lät köttet vila några timmar i kylskåpet. Lägg sedan fläsket i en form där det knappt ryms, med fettkappan uppåt och kör den mitt i ugnen på 225 grader i ca en timme, dra ned tempen till 120 grader och vänd på köttet å baka vidare, uppemot en timma. Tag ut och vira in din köttbit i folie, låt vila. Kyler du köttet så är de lättare att skära tunna skivor.

Picklade grönsaker:

Tunnt hyvlad gurka, tunnt hyvlad rättika/daikon
1 msk salt
1 msk socker

låt marinera i kylen i några timmar! Smaka av, de får inte va för sött och inte för salt. Om de råkat bli de. Gör om!

Montering:

Snitta upp din baugette, men inte helt igenom! Börja med att dra på rejält med majonnäs i botten, toppa sedan med färsk koriander! De ska va mycket koriander. Lägg sedan på ditt nu skurna, ljumna fläsk, toppa med lite hoisinsås och lite Sriracha chilisås och picklade gurkor och rättika, lägg på strimlad vårlök, jag la även på späda blad av mangold och solrosskott. Nu när jag kikar på bilderna så ser jag att jag skulle haft mer kött på smörgåsen och nästa gång testar jag även lite pate på!  En mycket lyckad lunch må jag säga! Riktigt gott blev det!

Närbild Bánh Mì

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.