Doft och smak

Kolsyrad enbärsdryck ifrån Hammargårda Sundsvall

| Inga kommentarer

Fick lite kolsyrade drycker av min granne som ”betalning” för att jag skött om hennes lägenhet och pallkrage ute i somras. På vägen hem genom Sverige köpte hon med sig lite presenter till läskfantasten jag! Å hon visste att jag gillade enbärsmust och extrakul att enbärsmusten kommer ifrån ”nästgårds” Sundsvall och bryggeriet Hammargårda.

Så jag gör som jag alltid brukar göra, lite historia bakom drycken ifrån Hammargårda.

Fakta:

Ett stenkast från Sundsvall ligger den familjeägda dryckesproducenten Hammargårda. Med anor från 50-talet drivs företaget idag av tredje generationens bärförädlare, som förvaltar och värdesätter gamla recept och tillverkningstekniker från förr.

Hos dem produceras drickfärdig bärnektar med smak av Norrland. Deras drycker är egentligen väldigt enkla och okomplicerade säger de själva, men sprängfyllda med smak och arom. Allt vad konstgjorda konserveringsmedel och tillsatser heter, kan fara och flyga, här är det äkta vara som gäller – Sundsvalls vatten, kallpressad råsaft av bär och lite socker, är de enda ingredienserna som behövs!

Vilka är då personerna bakom dessa färgsprakande fyrverkerier av flaskor?

De är en kreativ inredningsslöjdare med ett öga för det gamla, vi är en provsmakande lokalpatriotisk marknadsförare med känsla för detaljer och till sist är vi en hårt arbetande direktör med gubbkeps, som ger järnet för att sätta Sundsvall på dryckeskartan!

info ryckt från Hammargårdas hemsida 

Vad jag tyckte:

Den dryck jag testade idag kommer i smaken enbär! Så fantastiskt gott bär! God i mat och god i dryck! Just denna enbärsdryck skummar vackert, med en väldigt tät skumkrona, men jag kan inte visa er hur fint iochmed att jag just nu i skrivande stund ligger inlagd på sjukhuset med lunginflammation.

Har jag inget fint vinglas som jag kan hälla upp brygden i! Allt jag har här är små vita plastbägare, öhhh inte så sexy att försöka visa den fina skumkronan i! Jag fotograferade men de va som lite lönt att försöka visa er den bilden!

Smaken på drycken är mycket mild och på flaskan står det enbärsdryck med maltkaraktär. Men som tur är drar inte drycken mot öl på något sätt. Så svårt att beskriva smaker på dryck, hitta jämförelse så ni kan förstå. Ni som druckit Bordsdricka, den mörka kolsyrade drycken som fanns när man var liten å som bryggeri Vasa återkommit med. Ja då är vi ”ganska” nära.

En blindtestare här på sjukhuset tyckte först den va syrlig, men att sötman kom efter en stund.
Iskall skall den serveras kom vi överens om, då gör den nog sig bäst. 5 i betyg av blindtestaren.
Jag hade gärna haft lite vassare smak från enbär och kanske någon krydda i? Kanske med svartpeppar? Kommer jag över den så kommer jag lätt handla den igen och kanske ska jag tipsa butik Gårdshem i Umeå om Hammargårda bryggeri? Japp det ska jag!

Mer enbärsdricka åt folket! Har en till flaska från Hammargårda hemma och den kommer de upp recension på senare och då lovar jag att drycken skall spillas i vackert glas!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.