Här kommer ett recept ur Erik ”Vilda Kocken” Brändströms nya glödheta kokbok Street Taste, släppt på bokförlaget Arena.
Å jepp, jag har tillstånd av Erik att publicera hans recept här på min blogg! Kan nog lova er att ni aldrig testat blåbärs kokta kamben med piripiri – dressing och kefir! Nu kör vi!
Ingredienser:
1 kilo kamben (jag fuskade och kapade tunna revbensspjäll)
Hittade inga kamben eller babyback ribs i Umeå, köpte tunna spjäll och tog fram det tunga artilleriet, Boschen fick bekänna färg. Worked like a charm!
Piri-piri dressing:
4 msk citronsaft
5 msk olivolja
2 dl lmajonnäs
2 msk balsamico
1 msk cayennepeppar
1 msk vitlök, riven
1 msk paprikapulver
1 msk salt
1 msk chiliflakes
2 msk honung
Kefir dressing
2 dl Kefir
1 dl majonnäs
1 msk olivolja
1 msk rostat vitlökspulver, jag fuskade och körde ba på pulver
1 tsk rock salt
2 tsk torkad gräslök
1 tsk torkad persilja
1 tsk finmald svarpeppar, gärna tellicherry
Bbq sås
500 gram blåbär
500 gram socker
500 gram tomater
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 msk chipotle
½ dl liquid smoke (rökessens) Jag använde lite rökt vatten ifrån Halon m
2 dl ättika
Till servering pommes eller nachochips, för mer matighet säger jag Matias choose strips!
Piripiri-dressing
Blanda eller mixa ihop allt i en skål. Ställ i kylen över natten för att få en mer smakrik och mogen dressing.
Kefir dressing
Blanda samtliga ingredienser i en mixer. Låt stå och mogna över natten i kylen.
Bbq-sås
Koka upp samtliga ingredienser till bbq-såsen och mixa den med stavmixer.
Lägg i kambenen i bbq-såsen och låt sjuda på svag temperatur i 45 – 60 minuter. Plocka upp kambenen och låt dem svalna på ett galler.
Lägg dem sedan på grillen och grilla dem 20 – 30 minuter. Ringla över dressingarna, toppa med salladsblad och servera med pommes eller nachochips.
Matias säger:
Gör mer sås, de kommer lätt gå åt! Det här va första receptet ur Erik ”Vilda Kocken” Brändströms nya kokbok Street Taste, som jag testade, en bok i min smak. Nu ljög jag! Andra receptet jag testar! Första som jag testade va en bbq-sås! Älskar street food och med den här boken väcktes min lust än mer. Pulled älg ska testas, även om jag ogillar ordet pulled. Det brukar få mig att backa. Känns så uttjatat. Men jag måste testa pulled älg och även hummerburgare, chipotle fries och sotad & glaserad pärlhöna and so on. Ett är då säkert, de tre dressingarna ovan är lätt sk keepers. Fy bubblan så goda såser/dressingar! Fun fact! ”Jobbade” med bla Erik i Stockholm på SantaMaria, mer om de kan ni läsa här!