Doft och smak

Smakfestivalen dag 1 2019

| Inga kommentarer

Återigen så har min hälsa vacklat nästan exakt samma tid förra året låg jag ochså inlagd med lunginflammation! En tråkig utveckling. Orkar inte som förr om åren täcka in heldagar på smakfestivalen. Valde invigningsdagen för att jag hade tänkt hälsa på och se vad Resturang Wild River skulle hitta på. Wild River ligger avigt till för mig utan bil. Uppe i fjällvärlden, Mårdsele!

Jag får helt sonika muta någon att köra mig upp till Wild River nästa sommar. Eftersom jag kom redan klockan 11:00 så orkade jag inte hålla ut enda tills dess de skulle showa!

Men jag hade endå en bra dag, träffade arrangörerna Anna och Peter Hållsten och Anna Axelsson för snabbt surr och blev även presenterad för Ulrika Brydling. Å vi kände igen varandra sedan vi sågs sist när hon satt med i smakpanel eller va konferencier/moderator då Eldrimner höll till här på Väven och jag lyckades som matbloggare nästla mig in.

Ulrika, en sprudlande glad person och jag passade på å fråga om recepttips iom att jag skulle hem och laga till en hargryta och vet att Ulrika är bra på vilt och har släppt flera kokböcker i ämnet vilt. Recept på grytan kommer upp i ett eget inlägg, gott höstkäk! Här kommer en stämningsbild från går kvällens matlagning

Jag börjar ha ett fint kontaktnät i matvärlden!

Årets festival fokuserar på hållbarhet och att vi ska ta till vara på maten och inte slänga så mycket mat samt sortera sopor. Jag måste skärpa mig för jag är kass på just sortering. Men i kasta sopor, en tävling som Vakin anordnade så kasta jag nog bara tepåsen fel, så lite koll har jag. Det är mest latmasken. Ska skärpa mig!

 

Alla tallrikar och muggar är av papp och det finns tre soptunnor, matavfall, brännbart och hmmm vad va de nu?  Kika på bilden nedan. Umeå Smakfestival satsar på att vara den mest hållbara matfestivalen i Sverige och jag tror de ror de iland. Här kan ni läsa mer om hur de tänkt och jobbat kring de hållbara!

Vädret tja vad säger man? Mesta tiden jag va där regna det, men som tur är hade jag paraply med mig och tur för Gotthards krog som skulle tända en eldkorg där å då de börja slå som spön i backen. Så jag stod en stund och höll upp paraplyet som skydd mot himlens droppar. Å eld varde det! Gick sedan glatt vidare efter dagens goda gärning!

Så var de dags att gå runt och kika och bestämma sig för vad och vart man skulle käka, rabblar några av dem jag kommer ihåg och dem jag åt hos, får ni se bild ifrån. Hansens är Hansens, kan verkligen rekommendera porchettan, utan att ens ha ätit den i år.

Jag vet den är bra! För att nämna några av matutställarna iår. Cinko, Sjöbris, TC, Tonka Bistro bar, Tasty, Syd ön, Smash burger mfl. Bered er på en kommande bildbomb, på några ställen blir de bildtext, men mest bilder från dag 1. Jag valde de jag tyckte såg intressant ut så jag skippade både kantarellklämma och vildsvinsskav. Säkert gott men mig lockade dem inte över. Inte i år heller!

Första jag prövade i matväg var Tonkas SSÄM Bao en förbaskat god bao! Ja ni som följer mig et jag är svag för asiatiskt käk!

Här Ssäm Bao fylld med svamp! Jag fastnade för Ssäm Bao ivartfall. Full poäng skulle jag säga!

Vidare och testade Cincos smakportion! Typ 3 in one! Väldigt fin och frikostig smakportion.

Packad med smak och jättefint presenterat. Svampcarnitas med salsa verde och picklad rödkål och en kryddig porkbelly med molesås, habaneromajonnäs, picklad lök och en mild krabbdip och chips! Very nice 5 poäng. Ja jag är snäll med poäng. Skulle gärna äta de igen!

Men ingen smakfestival utan Sjöbris löjligt goda hummersoppa. Behöver jag ens säga betyg! S
jukt bra och jag ska banne mig lura av herrarna receptet! Är inbjuden en dag i köket hos dem!

Nu ska det bli av! Sjukt kul att bli inbjuden!

Åt även två goda pintxos hos Orangeriet Boule bar. En snitt med anka och en som jag diggade stenhårt! Chevre, rödlöksmarmelad, honung och persilja på super mumsig. Tyvärr fick jag inte till bilden på dem! Men ni får en bild på deras fina menytavla!

För alla besökare som är sugna på äpple så bjöd Brännlands Cider på de, bara att ta! Ett par skalle!

Smakfestivalen program hittar ni här och där kan ni läsa utförligt vad som händer på scen och vad som avhandlas runt kökstorget å är de soligt så tycker jag att ni ska besöka festivalen! De håller öppet tills klockan 21:00 varje dag festivalen pågår utom Söndag då de stänger klockan 16:00 Å glöm  nu inte att testa lite av Umeå restaurangernas krubb! Smakportioner tycker jag är great!

Lite knallar utanför som sålde lite fisk, lite ost och andra trevliga produkter. Jag säger som jag alltid sagt, gärna fler knallar! Nedan visade Gårdshem upp lite produkter som de säljer, bla Löpeld ifrån Svedjan. Ni som följer mig vet ju hur mycket jag gillat Svedjans hårdost! Å Frägstas mozzarella den va toppen. Gjorde på Svensk mjölk, efter Italiensk vis! De säljer även kaffe ifrån lilla söta kaffevagnen Uno. Jag slår ett slag för smörkaffet! Gårdshem har även en trevlig butiken som ni kan besöka övrig tid på året. Ni hittar den i Saga gallerian här i Umeå.

Här Västerbottens fisk från Hillskär, Holmsund som gjorde debut på Smakfestivalen med sin bakelse med gumm-röra! Ja ni läste rätt gumm-röra! Finns de gubbröra ska de finnas gummröra! Å varje såld bakelse genererar 5 kronor oavkortat till ett utvalt kvinnojour/kvinnohem! De sålde även andra produkter ur sitt sortiment.

Sånt gillar man! Holmsunds folk är bra folk mestadels, ska ta kameran och besöka er framöver ni är ju på promenad avstånd! Även om jag har lunginflammation så kommer jag även nästa år om än bara en halv dag som dennagång! Håller tummarna för att vädret ler mot er resten av festivalen. Sitt inte hemma Umeå folk ut å mingla lite och ät något ni kanske aldrig förr har smakat! Mat är kärlek! Over and out!

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.