Doft och smak

Ehrlunds Pamplona

| Inga kommentarer

År 2016 så blev jag och Patricia kontaktad av ledningen i Umeå Smakfestival att grilla live på ”scen” inför publik i Umeå med grill maestron Per Ehrlund (känd från tv) Gulp, det krävdes rejäl fundering och lite övertalning. Jag är ju inte världens mest sociala person, alltså inför mycket folk. Umgås hellre med få personer, än många samtidigt. Hur som jag och Patricia ställde upp och grillade med Per, vi skulle va sk side-kicks till Per och det slutade med att vi fick varsin mikrofon och Per hade ingen = lurifax! Men kul hade vi!

Å nu har Per Ehrlund släppt sin bok – Grilla på riktig! Coolt! Å han har man grillat med!
Såklart har jag köpt boken och ja jag har benäget tillstånd av Per att blogga om boken och köra ett recept! Jag valde hans toppenfina tolkning på en grillrätt ifrån Uruguay, nämligen Pamplona.
I mitt kök kommer den hädanefter heta Ehrlunds Pamplona såklart! En fin grillbok med recept, tips och tekniker. Som slogan säger på framsidan av boken.


Lär dig bemästra din grill!

 


Grillmetod: direkt/indirekt
Temperatur i grillen 150 – 170 grader
Rökved: körsbär

Ur högtalaren La Grange / ZZ Top

Ehrlunds Pamplona

Du behöver för 4 personer :

ca 1 kg flankstek
1-2 skalade och lätt krossade vitlöksklyftor
salt och nymalen svartpeppar
2 cl bourbon
1/2 dl chimichurri
150 gram babyspenat
zest ifrån en halv citron (yttersta skalet)
5 rostade/grillade röda paprikor, skalade och strimlade
1 fint skivad gul lök
250 gram riven Herrgårdsost
bindgarn till köttet
1 näve torr körsbärsflis

Förberedelser:

Putsa köttet fritt från hinnor och fett. Skär flanksteken som du delar en tårtbotten, men så att köttet fortfarande håller ihop i ett stycke! Kom ihåg att skära längs med köttfibrerna. Fläk ut din köttbit som nu är dubbelt så stor och hälften så tjock. Banka eventuellt ut köttet så det så jämt som möjligt. Gnugga vitlök och bourbon på snittytan, krydda med salt och peppar. Låt vila nån minut. Bred över chimicurri och ett jämt lager spenat så de täcker köttet. Strö över citronzesten. Fördela löken och paprikan ovanpå, gå på med osten sist.

Rulla ihop till en rulle med köttfibrerna längs med rullens längd (så att du sedan skär skivor mot köttfibrerna)
Slå bindgarnet runt ena handen och gör en ögla, trä öglan runt rullens ena ände och dra åt, upprepa utmed hela rullen och avsluta med att knyta ihop ändarna. Det är inte så noga hur det ser ut, bara det håller ihop. Så här långt kan du förbereda. Sedan om du grillar idag eller imorgon kvittar.

Chimichurri

 

Du behöver:
saften ifrån två citroner, drygt 1/2 dl citronjuice
1 1/2 dl olivolja
5 skalade vitlöksklyftor
1/2 tsk svartpeppar
knivsudd cayennepeppar
1/2 tsk salt
1 1/2 dl hackad färsk persilja

Mixa alla ingredienser i en mixer, så slätt det bara går. Förvara sedan i en burk med tättslutande lock.

Vid grillen:

Tänd briketter i ett tändrör, fyll ca 2/3 av röret. När briketterna är färdiga, häll dem i ena änden på grillen och lägg på locket.
Stäm av värmen.

Krydda köttet runt om med salt och svartpeppar. Lägg Pamplonan på grillgallret på direkt värme och grilla köttet runtom i ca 10 minuter. Locket på hela tiden!
När du fått fin yta, flytta köttet till indirekt värme och tillsätt rökved och fortsätt grilla i 25 – 30 minuter till kärntemperaturen är 52 grader. Använd termometer. Låt köttet vila vid sidan om tills det är 55 grader. Skiva upp vid bordet.

Å så här blev min första pamplona och garanterat inte sista!  Lägg ner lite tid på prepp och servera dig och dina gäster en lyxig maträtt! Saftigt kött och gott med olika lager!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.