Doft och smak

Martin & Servera mässan 2023 Umeå

| Inga kommentarer

Igår scrollade jag igenom Instagramflödet och då såg jag att Jessie Sommarström va på väg till Umeå!  Umeå! Kul, undra vad hon ska upp till Umeå och göra!?! Kollade upp saken och såg då att hon skulle laga 50/50 och inspirera på årets mässa för branchfolk! Jag talar om Martin & Servera mässan 2023, Umeå. Hade jag inte kollat Instagramflödet igår så hade jag missat årets mässa.  Bokade biljett på en gång och tog bussen in till mässan idag! Jag är ju inte I branchen, men känner mig ändå I branchen!  

Första person jag träffade I entren va Jessie! Alltid tyckt hon verkat så himla trevlig och nere på jorden! Å ni som inte vet vem Jessie är så är hon fjolårets Årets kock 2022. De är stort! Å jag blev inte besviken! Blev typ starstruck, men hon steg fram och skickade fram handen och vi hejjade på varandra. Supertrevlig! Vi ses där inne sa hon och gick vidare. Hängde av mig jackan och slet fram stora kameran. Jag va typ ensam med dslr på mässan, förutom någon ifrån Martin&Servera:s anställda som plåtade lite. 

Inlägget kommer bli en liten bildbomb! Men så kul att träffa flera producenter och kockar!  Å jäkligt kul att de känner igen mig! Du är han med matblogg! Jag syns!

Första producenter jag träffade va Per och Johanna på Svedjans ost!

Alltså har ni inte testat deras ostar så måste ni göra det! Grymma ostar! Testade deras blåmögelost, Rustik ifrån deras prisbelönade gårdsmejeri utanför Skellefteå. Rustik har en underbar smak och den va fantastiskt krämig!

Ja ni ser ju hur god den är! Löp å köp! Men min favorit är endå deras Gårdsost! Sjukt fin ost!  Som sagt löp å köp! Gårdshem har deras ostar för oss vanliga dödliga som inte kan handla hos Martin&Servera!

Hittade en neonlampa jag gärna haft på väggen hemma! Så sjysst!Å varför va jag inte fräck å fråga om jag kunde få ett Tabasco ställ!
De hade gjort sig fina på mina matfoton jag tar här hemma!

Moderator för “inspirationstorget” på mässan va Mattias Larsson! Ja en till helylle person. Mattias driver bla en egen matstudio ute på Rådmansö och giggar varje år som moderator hos Martin&Servera och det gör han jävligt bra!


Mattias, Jessie och Moa

Först ut och inspirera va Jessie Sommarström som lagade 50/50 köttbullar med baljväxtfärs. Ångra att jag inte frågade om ett porträttfoto för bloggen. Ha ha ha men jag balla ur. Nästa gång frågar jag! Å ni som inte hört Jessie sommarprat! Gör det! Fantastiskt fint sommarprat! Men okej vidare med mässan!

 

Sen testa jag både kött och fisk och mycket vegetariskt! Tom 3d printat kött ifrån företaget Redefine Meat har jag smakat. Nu kommer jag ju alltid välja kött och inte 3d printat kött, men med de sagt, så va de ändå gott!


Redefine Meat – 3D printat låtsas kött!

Sen var det dags för Sophia Lovén å inspirera med sin produkt! Sofia bjöd på sin Temp:ish

Första gången jag testade temphe! Hennes produkt är gjord på 99% hel fermeterad Svensk matlupinböna. Svensk råvara, vegansk, ekologisk, sojafri och glutenfri! Högt protein och fiberinnehåll. Å tjena! De var riktigt gott! Kommer lätt och köpa hem temp:ish. Måste be dem ta hem hennes Temp:ish på ICA Maxi I Umeå. Vill hellre käka matlupinbönan än sojaböna! Vi ska ju tänka på ”närodlat” 


Asiatiskt marinerad och stekt Temp:ish! Fräscha!

Sen va de mycket fokus på fikabröd på mässan. Vi Svenskar gillar ju att fika! Fanns vanliga bullar, små kakor och cheesecakes å testa! Jag valde och fika saffransbulle hos Åre bageri! Å de fanns även flera olika kaffe”stationer”, jo de blev både espresso och senare en stor Americano hos Löfbergs.


”Årebagarn” bullar upp!

Blev sedan inbjuden till en monter där det stod två tjejer och serverade nyttigt fika!

Naima heter företaget och produkterna de bjöd på va sk rawfood fikabröd bla kanelbulle, chokladboll och en med blåbär och den sista med hallon & lakrits. Ja jag smakade nog de flesta av deras sorter och just nu har jag hjärnsläpp på vilka smaker jag hann med! Men jag tror jag fick med dem alla å vet ni! Alla va goda!

Sen vidare och provsmakade hjortkött hos Mountain River. Perfekt stekt och mört kött, serverades med lite löjrom! Gott? Ja så nedrans gott att jag gick förbi deras monter 3 gånger ha ha ha alla goda ting är ju 3 liksom! Tender Strip Flat hette produkten!


Är osäker vem som stekte lammracksen, men tror de va Mountain River det med!

Kikade även på micro-greens ifrån Mims Homefield Garden och inser att jag måste börja småörter själv!

Så sjukt fint å pimpa sina maträtter med. Jag har ju odlingsränna från Nordamark, I vinter köper jag odlingslampa! 

Provsmakade vegetariskt hos Stackys och fick med mig en produkt hem! Vad? Ni får se om nån vecka, då droppar jag mer info om produkten och vad jag valde att laga till på deras produkt!  

Deltog I Segers tävling! Ni vet företaget som klär alla kockar i Sverige och även mig ibland! Tävlade å jag löste tillslut bildgåtan! Ser ni vilka två personer som döljer sig I samma ansikte?


Vem är vi?

Svaret får ni I slutet på inlägget! Å jag vann mig en Segers bandana och ett sy-kit! Yeah, när magen är bortkapad, då beställer jag ny kockrock med brodyr! Sen är jag redo för fler ”prya” hos igen! Varit lite feg och seg på slutet. Här kan ni läsa om ett kul pryo inhopp för x antal år sedan!

Eftersom jag inte jobbar I branchen så har jag såklart inte smakat starkt idag! De får man bara göra om man har eller jobbar på krog! Men som ni vet har jag ju gått ifrån alkohol alltmer. Nykterist? Absolut inte, men nästan valt bort alkohol helt å hållet! Fanns andra saker att dricka tex en väldigt väldigt trevlig juice ifrån Sorunda Grönsakshall.

Mandarinjuice! Madarinjuice I love you! Sen blev de några flaskor CocaCola Zero, glass med popcorn i och favoriten polkagris. Man fick hur många kulor man ville!  Jag har testat sjukt mycket olika nya produkter idag. Å all denna fantastiska lax som finns!

Gotta catch em all! Tror jag provsmakde all lax jag såg! Vinnare en lax med en yuzu vinegrett, men löjl så trevlig den va! Minns fasiken inte vad säljaren hette! Tyvärr!

Fanns även ostron! Men den här gången hoppade jag över dem”!

Information overload idag!

Apropå trevliga personer och kända ifrån tv så träffa jag även Nazduk Turdieva som demade lax. Sveriges Mästerkock 2023 å känd ifrån tv. Precis lika trevlig i verkligheten som på tv. Jo självklart höll jag på henne. Å hej här vågade jag be om ett porträtt!

Jag va nog 3-4 timmar på mässan! 3 –4 timmar tänker ni! Men time flies! Har träffat så många trevliga personer idag, producenter, försäljare och kockar.  Jag kommer och spinkar nästa mässa oxå! Tack för mig!

Namedroppar “alla” kockar och producenter som jag snackat med idag, för de är ni värda! Ni gjorde min dag! 

Jessie Sommarström – Årets kock 2022
Nazduk Turdieva – Mästerkockvinnare, 2023
Mattias Larsson – kock, kockboksförfattare, inspiratör och här moderator
Per och Johanna Hällström, ägare på Svedjan Ost
Anders Ingvarsson – kock och numera lärare för kockar! Världens gladaste männska, säger jag!
Sofia Jahn & Nina Nilsson, (reset with) Naima
Anders Samuelsson kock på Gottards krog, Umeå
Joakim Lundholm, ägare och kock,  Tonka & Tonka Strandgatan , Umeå
Petter Thylin, ägare och kock på Tapas bar deli, Umeå
 

Segers tävling! Vilka kändisar man skulle plocka fram ur samma bild! Rätt svar: Leif Mannerström & Brad Pitt!  
 

 

 

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.