Doft och smak

Matias renskavgryta

| 6 kommentarer

Min, ja jag säger min version av renskavsgryta

Den här finns de ju massor av recept på redan och alla liknar varandra så här kommer min version. Jag är omåttligt förälskade i denna maträtt, ända sedan jag va med en kompis i Norrbotten och åkte runt. Vi stannade på en vägkrog och käkade, där serverade de en jävligt god renskav. Frågade såklart kocken va the secret ingrediens va!  Han viska, messmör!

1 paket renskav, vildsvinsskav, hjortskav,älgskav. De funkar med alla sorter.
2 gula lökar, skivade tunt. Mycke lök ska de va!
några stycken krossade enbär, ta inte för många. De ger mycket smak! 3 kan va lagomt.
3 dl riktig grädde, inge fjolleri här inte!
1 näve torkade trattkantareller, blötlagda
1 – 2 dl vatten
1 tsk torkad timjan, ev lite mer.
salt
peppar
liten dutt, typ max 1 tsk soja
1 eller 2 msk messmör (som alltid smaka av)

Extra om man vill göra fint!

frysta lingon att garnera med
timjankvist att garnera med.

Så här svänger du ihop renskavsgrytan. Lätt och snabbt går de ochså!

Fräs löken i en stekpanna med smör, den behöver inte få någon färg utan bara bli mjuk. Stek sedan skaven & dela kött”flaken” med en gaffel, strö över de krossade enbären. Salta och peppra och häll på grädden, vattnet, en lite dutt soja, dra sist i messmöret och låt de sakta puttra in. Låt puttra i ca 10 minuter. Redning kan behövas om du väljer att tillsätta vatten, speciellt om du tar den stora mängden vatten. Gott att servera med hemgjort potatismos, pappas lingonsylt, inlagd gurka och såklart ett glas iskall mjölk eller som i kväll ett glas rött. Enkelt & gott och faktiskt rätt billig mat! Riktigt fin fin husmanskos tycker jag.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.