Doft och smak

Veggo lyx

| 5 kommentarer

Fått en del förfrågningar om veggo rätter till bloggen. Var pescetarian ( pseudo vegetarian som uteslöt kött men åt fisk & skaldjur) i 10 år innan jag blev carnivore igen. Men jag tycker de finns få vegetariska rätter som kan kriga och bli lika snygga på en tallrik. Veg grytor ser inge kul ut på bild! Innan någon säger något nu! Veggorätter är inte bara grytor! Jag vet de! Men jag jag finner de svårt att få till det. Vill att de ska va snyggt om jag ska matplåta och blogga de ju! Absolut inge fel på veggokäk, bara att jag finner de otroligt mycket svårare att arrangera de snyggt på en tallrik! Men då och då kommer de att komma veggokäk! Okej! ”Enuff” said about that!

De här receptet kommer från en gammal ICA Buffe, ända från 2006 nr 12

 
Citronpanerad zucchini

2 zucchini
1 dl vetemjöl
2 ägg
1 citron, de rivna skalet
2 msk riven parmesanost
2 ströbröd, vi körde panko!
smör och olja till stekning
salt och peppar

Skär av ändarna på zucchinin. Skär 8 skivor på längden, ca 1 tjocka. Lägg vetmjöl på en tallrik. Vispa ägg på en annan tallrik. Lägg en blandning av citronskal, parmesan och ströbröd på en tredje tallrik. Dubbelpanera zucchiniskivorna genom att vända dem först i vetemjölet, sen äggvispet och sist i de citron och parmesankryddade ströbrödet. Stek skivorna gyllebruna i smör och olja. Salta och peppra.

Ingefärs och morotspure

500 gram morötter
1 tsk socker
ca 2 cm ingefära
1 1/2 dl creme fraiche
1/2 msk olivolja
salt, peppar

Skal morötterna och slanta dem. Koka dem i lättsaltat vatten samt sockret tills dess de är mjuka. Häll av vattnet. Skala och riv ingefäran fint. Mixa morötter, ingefära, creme fraiche och olivolja med stavmixer. Skämta inte jag ska köpa en KISAG! Ställ åt sidan, håll varm.

Varm vinegrett

1/2 rödlök, finhackad
1 salladslök
1/2 paprika, valfri färg
ca 4 cm gurka
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
salt, peppar

Skala och skiva rödlöken. Strimla vårlöken. Kärna ur och fin hacka paprikan smått. Skala och kärna ur gurkan, använd dig av en tesked och repa ur kärnhuset och skär gurkan sen i små kuber. Lägg allt i en kastrull. Häll i olivoljan och vinägern. Smaka av med salt och peppar. Värm på svag värme till något varmare än rumstemperatur.

Sallad med kokt potatis

Vi körde med en påse blandsallad och klyftade ned kokt skalad potatis just vid serveringen.

Kör schema! 

Koka potatisen till salladen
Skär upp alla ingredienser, plasta och ställ kallt
Gör vinegretten, värm strax innan servering
Gör morots och ingefärspuren
Skär och panera zucchinin
Stek zucchinin, värm övrigt

5 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.