Doft och smak

Renytterfile med makalös sås!

| Inga kommentarer

Ren är ju toppengott! Ska försöka äta mer ren! Ja jag lovar mig de! Lyxigt gott! Men va ska man servera till? Härligt att ha kockvänner. En av dem bor faktiskt nästgårds i Obbola och de är John-David Sandberg! Tack för tipsen på både sås & muffins!

Nu kör vi!


En John-Davids makalösa sås

Smör i panna, hacka i lite gul lök, svetta, tippa i lite vitt vin, låt ånga en stund. Lägg i enbär som du stött till någongång. Dra i en rejäl klick med messmör, krydda med timjan och tillsätt koncentrerad kalvfond. Koka ned såsen rejält. Om du vill ha såsen lite tjockare så tillsätter du en Beurre manié (en smörklutt med inarbetat mjöl i). De är en användbar kompis i köket eller så vispar du i lite såsmjöl dvs om du har de hemma! Voila! Trevlig sås att servera till vilt! Jag kommer servera den till min stekta renytterfile, samt med wästerbottensostmos ”muffins” och fusk sous-vide kokta palsternackor!

Palsternackorna

Skala dina palsternackor och skär den i rätt smala skivor/strimlor, lägg i sous-videpåse med lite salt, malen peppar och en klick smör. Vacca påsen. Lägg i kyl tills dess du ska använda den.

Wästerbottensost muffinsarna

Skala & koka potatis, stampa potatisen och tillsätt en äggula, vispgrädde o mjölk som du värmt på spisen, vispa moset ordentligt. Vänd ned en rejälnäve med riven WB ost. Ja! De ska smaka rejält av osten, krydda med muskot, salt och lite svartpeppar. Stoppa ned moset i en spritspåse och spritsa moset i lämpliga formar. Jag körde på silicon formar. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter, tills de får fin färg. Vakta dem!

Renköttet

Putsa din file och dela på den, salta lätt och peppra och gnid in det i köttet. Lägg ditt kött i folie och gör en smällkarmell av det. Styr in en ugnstermometer från sidan. Köttet får sedan gå i ugnen till de kommit upp i 50 grader. Ta ut och kyl snabbt ned köttet i isbad. Hit kan du förbereda! Smart va!

Palsternackorna i plastpåse

Nu är de tid att sjuda dina plastpåse grönsaker som du tidigare gjorde iordning. Låt dem sjuda i hett vattenbad i kanske en 15 – 20 minuter, ta upp & låt svalna lite. Just innan serveringen, klipper du upp påsen. Akta dig de är rätt hett! Dels ångan och dels påsen, därför vi valt att låt den svalna av lite!
Innan servering, steker du på ditt kött hastigt! För att ge köttet en fin färg runt om. Låt vila, skär sedan upp renköttet och arrangera med de andra tillbehören och servera genast!

Här kommer en bildkvalkad!


Palsternackorna blev sådär! Men såsen och köttet va stjärnorna ikväll. Muffinsen ville inte hålla, hade varit bättre att göra små duschessepotatisar! Men mos med wb är gott!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.