Doft och smak

Grillspett från Orienten

| Inga kommentarer

Aldrig grillat spett gjort på/med färs! Lite krångligt va de ju! Men de beror nog lite på smeten och hur tjocka du gör dina spett. Tänker inte ge er några mått för mina spett blev en anings smaklösa! Mer salt, mer chili och mer koriander nästa gång! Jo använde även en sån där ”grillbricka” i metall, annars tror jag inte att jag hade klarat av att grilla spetten. Då hade de nog trillat igenom gallret ner i glöden.

Min smet  – bara ingredienser – inga mått! 

nötfärs, skulle ha köpt lammfärs!
paprikapulver
färsk koriander
färsk bladpersilja
salt
svartpeppar
vitlök
sambal oelek
spiskummin
1 gul lök
1 ägg, skulle kanske haft i två ägg, men va rädd för att smeten skulle bli för lös!

Så här gör vi:

Kör ihop lök, och de färska örterna i en mixer, så de blir sönderhackat. Vänd ner örtpastan i köttfärsen och tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Ställ smeten kallt. Blötlägg din grillspett dvs om du kör med trä, kör du med metallspett så olja in dem lätt och forma små korvar och pressa fast dem ordentligt på spetten. Försök att göra alla spetten lika tjocka så du får samma grilltid på dem. Pensla dem med olivolja eller lite rapsolja, vänd de små jävlarna ofta så de inte bränns vid eller fastnar i gallret! Gissa om de gjorde de för mig!  Grilla runt om som sagt vänd dem ofta, grilla i ca 3 – 4 minuter. Varmhåll eller käka direkt. Servera med sallad, tsatziki och ett gott bröd.

Nästa färssmet, då ska jag allt steka lite av färsen i en stekpanna och se om smaken sitter där den ska!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.