Doft och smak

Panik baugetter

| 3 kommentarer

Igår skulle jag ha gäster på middag och tänkte hembakta baugetter är ju så gott! Men jag hade ingen Poolish satt, bara torrjäst hemma och inget Manitobacreammjöl hemma heller. Men vetemjöl, torrjäst, salt och vatten fanns ju! Rusade runt på internet en sväng och hittade ett recept som verkade bra. Så de körde jag på och de blev fin fina baugetter. Bra textur i dem och fint sega. Precis som jag vill ha dem.

 

Normans bästa bröd

recept från ICA Kuriren

Det blir 3 baguetter

drygt 9 dl vetemjöl special
2 1/2 dl durumvetemjöl
1 msk salt
25 g torrjäst
5 dl kallt vatten

Blanda alla ingredienser samtidigt i en degbunke, gärna i bakmaskin, men spar lite vetemjöl till utbakning. Arbeta degen länge, cirka 10 minuter. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa 40-60 minuter. Mjöla arbetsbänken och stjälp upp degen. Strö lite mjöl över degen och skär med degskrapa eller kniv ut till baguetter eller kuvertbröd och lägg på plåt använd gärna en baugette plåt, tycker baugetterna blir så himla mycket bättre med en sån. Sätt ugnen på 250 grader.  Låt jäsa ytterligare cirka 50 minuter. Just innan du gräddar bröden kan du ställa en ugnsplåt i botten och hälla i rejält med vatten i den. På så sätt får du ånga i ugnen. Kom bara ihåg att vädra ut lite ånga under bakningen. De funkar bra för mig.

Snitta bröden med rakbladsvass kniv och va inte för mesig, givetvis får man inte skära för mycket heller, spraya bröden med lite vatten och pudra bröden med vetemjöl. Trevligt om det ser rustikt ut. Grädda tills brödet fått fin färg,  15-20 minuter för baugetter. Om du får bröd över så går de bra att frysa eller göra crostinis med häftiga fyllningar på. Själv ska jag käka lite charkprylar och bröd ikväll. De blir nice!

Någon bagare som vill svara mig! Hur gör ni för att få till spetsen som är så fin på era baugetter? Torpedformad baugette vill jag åstakomma själv. Ser så himla fint ut!

3 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.