Doft och smak

Ossobuco

| 2 kommentarer

Är faktiskt väldigt dålig på att laga Italiensk mat. Alltså inte dålig på laga den bara ovan. Väljer hellre andra länders mat. Men nu blev de mat från Italien idag till lunch och inte pizza eller pasta carbonara utan en riktigt långputtrare på spisen, Ossobuco. Whaow @ Perka på DUÅ i Umeå. Du hade så rätt! Jäklars så gott de blev! Ekoköttet från Gullsjö, Vännes, smakade toppen! Nu blev de en lyxlunch, egentligen skulle de här vart en lyxmiddag. Men min gäst kunde inte kvällstid och de är ju inte fel med lyxlunch heller. Startade tidigt imorse med att baka bröd och sen börja jag i tid med Ossobuco. Kommer lätt laga den här maträtten igen.

 

Du behöver:

2 rejäla skivor kalvlägg med märg
1 burk hela tomater
1 gul lök
1 morot
1 selleristjälk
vitt vin
salt
vitpeppar
olivolja

Så här gör ni:

Hetta upp en stekpanna med lite olja på hög värme. Salta & peppra köttet generöst på ena sidan och lägg köttet med den kryddade sidan ner i stekpannan. Salta och peppra den andra sidan. Bryn ordentligt innan du vänder köttet och bryner den andra sidan. Hacka grönsakerna och fräs dem mjuka, de gjorde jag direkt efter jag stekt köttet. Lägg över grönsakerna i en traktörpanna här la jag morötterna som jag hade slantat och ovanpå dem löken och sist på toppen köttet. Slå på vitt vin så det täcker köttet. Hacka tomaterna grovt genom att klippa upp dem med en sax i burken. Lägg i grytan och koka upp.
Sjud på låg värme under lock i 2,5 timmar. Under första timmen rör inte köttet. Va lite rädd de skulle fastna lite i botten, men iochmed att jag la grönsakerna i botten på pannan skona jag köttet. När tiden är inne efter 2,5 timmar! Tag av locket och reducera ihop såsen i en halvtimme. Total tillagningstid är alltså tre timmar. Då är köttet så mört att det faller i bitar. Servera med gremolata.

Gremolata

en näve blad av bladpersilja
2 klyftor vitlök
skalet av en citron, bara det gula

Hacka alla ingredienser mycket fint. Blanda väl.

2 kommentarer

  1. Pingback: Ossobuco | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.