Doft och smak

Kopi Luwak

| 3 kommentarer

Kopi Luwak, i folkmun bajskaffe! Ni kanske har hört talats om det!? För er som inte vet vad Kopi Luwak är för något, så kommer här en kort story!

Kopi Luwak är en mycket dyr sort kaffebönor. Skördas i Indonesien & Fillipinerna, dock inte på vanligt sätt direkt från kaffebusken. Kopi Luwak utvinns istället ur bajset från det kattliknande djuret Palmmård. Palmmården äter bara de bästa sorterna av kaffebönorna och efter att de passerat djurets matsmältningssystem kan kaffebönorna plockas ur dess avföring för rengöring och rostning. I magen på palmmården fermenteras bönorna och ger dem en speciell smak. Palmmården bryter bara ned fruktköttet runt om bönan. Man tror de unika enzymerna i palmmårdens tarmsystem tar bort de bittra i bönan. Skalet runt kaffebönan bryts alltså ned och enzymet i magen på palmmården tillför något till jäsningsprocessen.

Köpte vår påse på TeknikMagasinet och den kostade 199 kronor. Jo vi gick tillsammans jag och mina två kompisar. Kaffet kommer från bolaget Paradise Coffee, Indonesien. Paradise Coffe är certifierade Kopi Luwak försäljare/producenter. Kaffebönorna kommer inte från farmade palmmårdar. Kaffet är plockat i de fria på deras kaffeplantage i Norra Sumatra. Palmmårdar i hägn ”producerar” sämre än i vilt tillstånd. När bajset från palmmården är bärgat så steriliseras de och sedan rostas det. I påsen finner du hela kaffebönor, som du själv maler!

Vi beräknar att påsen kommer räcka till 6 små koppar kaffe! Påsen innehåller 50 gram robusta kaffebönor. Kopi Luwak-kaffet kostar över 6000 kronor kilot så en kopp bryggkaffe kostar ungefär 45kr att brygga!

Så vad tyckte vi:

Alla tre tyckte att de va ett jättegott kaffe! Smaken är rund & fin, smaken håller sig kvar ganska länge i gommen/munnen, men utan bitterhet. Jag hade väntat mig ett vasst & hemskt starkt kaffe! Men ack vad jag hade fel! Kommer jag köpa det igen? Ja men då oxå som nu! Om någon vill dela en påse med mig, för de är ju trots allt ganska dyrt, men väldigt kul att ha testat det. Skitgott!

 

3 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.