Doft och smak

Min resa till Lombardiet, Italien

| 2 kommentarer

Vann min resa för två till Italien i/ur mattidskriften Gourmet. En resa i samarbete mellan Gourmet & Pellegrino. Förutom resan vann jag även 300 flaskor med Pellegrino, ett Italiensk flaskvatten! Resa och boende på vingården Al Rocol. Beläget 8 mil utanför Milano, 3,2 mil utanför vackra Bergamot. Vi landade på Milanos flygplats Linate och hämtade där sedan ut vår hyrbil, en Citroen AirCross, en toppenfin bil!

 

Första käk jag åt i Italien blev en pizza slize på Auto Grill efter motorvägen. Inte att förakta! Riktig riktigt frasig och god!

Tur vi hade både läsplatta med nedladdad karta över Lombardiet med och bilens gps, som vi inte kom överens med på en gång. Hursom rullade vi in på vingården på em.

Toppen ställe strax utanför byn Ome. I priset ingick frukost alla dagar och en vinprovning av gårdens viner samt brakmiddag!

Middagen bestod av:

Husets vita vin serverades till den kalla tallriken.

Kallskuret serverat på träfat. Husets salami, lardo på mörkt rostat bröd. Lufttorkad skinka, husets egna ost serverad med honung. Stekt polenta med gorgonzola.

Till maten serverades det husets vin I.G.T Serbino Rosso ”Vignalta” ett rödvin producerad på Montivigno merlotdruvor som handplockats på terrasser utanför Ome. Sedan bar vår kypare in de in tre stora fat med pasta! Jeeezus vad käk! De var rörpasta med husets hemmagjorda salume mm, spagetti med panchetta/bacon och tomatsås och en annan tallrik med ostfyllda ravioli i en sås med smör, salvia & riven pecorino.

Till sista maträtterna serverades det husets rödvin som va Terre din Franciacorta Rosso D.OC. ”Roncat” ett vin som passde bra till kötträtter. De var ett rödvin som bestod av 60 % Cabernet Sauvignon druvor och 40% Merlot Barbera och Nebbiolo druvor. Sen dukades det fram en tallrik/stort serveringsfat med stekt potatis, stekt fänkål och ugnsstekt blomkål och en skål med en pestoliknande sås som va toppen, den ska jag försöka efterapa! Sist men inte minst! Ett servingsfat med kött bestående av grillad kyckling, stekt salume och grillade revbensspjäll.

Efterätt blev espresso doppio och några kulor med citron eller hallonsorbet å till till de serverades det husets likörer, fanns fyra olika att välja på. Jag tog en hutt Limonchello.

Jag kan lova er att man lämnade matbordet mätt & belåten! Kanske lite för mätt! Inte ett ställe för Anna Skipper!

Al Rocal en mycket trevlig med vingård med bra rum och mycket trevlig personal. Vi kikade in i köket varje dag (såklart) och kollade va gårdens kock pysslade med. Han jobbade typ dygnet runt! Träffade även på gårdens farfar och han va inte duktig på Engelska ja han va bättre på Engelska än vad jag är på Italienska iallafall. Han kom med en speciell frukt till mig en kväll och prata och berätta och sa den va god! Men allergisk som jag är tordes jag inte äta den. Frukten hette Kako och smakade som en Persimon, söt och god sa de som åt av den. Gården gjorde även egen honung och sylt/marmelad. De visade sig att han även va gårdens bbq kung! Å grillen! De va ett litet hus som karln stod och eldade i. De kallar jag riktig grill, eldades med ved!

 

Ett riktig trevligt Agroturismo företag Al Rocol, som drivs av familjen Vimercati Castellini! Åker gärna tillbaks och bor på samma ställe!

Om ni vill resa hit rekommenderar jag er att vända er till La Villa, Italien specialister & tag gärna med någon som törs köra bil! För utan bil hade jag nästintill vart låst till vingården och den mindre byn Ome. Å den byn va inte stor! Nu reste jag ju i November och det är kanske i senaste laget. Vi åkte runt Gardasjön och där va de mesta igenbommat för säsongen, men sen åkte vi även runt Iseo sjön och va även iväg en sväng till sjön Como.

 

Hade letat på nätet eftersom jag vet att George Cloony har ett hus vid Comosjön. Fick rätt på i vilken by han har sitt hus, nu hittade vi inte hans hus. Men om vi gjort de hade han säkert bjutt oss på en kopp kaffe! Nej men allvarligt, jag skulle gärna vilja åka tillbaks till just byn Laglio. Jag förstår att George har ett sommarhus där, delar av Oceans Elven är inspelat just här. Vill även tillbaks till Iseo sjön och till Garda,  Ska till nästagång jag åker! Se ni! Jo jag vill tillbaks!  Vi hade inte tiden denna gång och vädret log inte mot oss heller. Men en båt tur på Iseo och på Como hade vart trevligt! Bellagio skulle jag gärna oxå sett…men som sagt Laglio va supernice! Men nästa gång, så kanske George är hemma!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.