Doft och smak

Lammrostbiff med portvinssås & gratäng

| 2 kommentarer

Innan jag gick hem från jobbet idag, gick jag förbi Konsum i byn där jag bor. Kollade i ”billig” lådan och fann eko lammrostbiff från Änglamark. Slog till på en gång. När jag sen kom hem la jag köttet i en marinad. Olivolja, riven vitlök, timjan och rosmarin och lite svartpeppar…där fick de sedan marinera hela dagen.

Lamm check, potatis, grädde och lök blir en gratäng å sen snor jag ihop en rödvinssås. De va bara det att jag inte hade något rödvin hemma! Fan de va då själva att jag skulle måsta bege mig ut i snöovädret. Hatar Kung Bore, ta han av daga! Letade i skåpen och fann Grådask! Tjohooo jag lurade dig allt Bore. Jag behövde inte gå ut!

Portvinsås

3 dl Grådask, ett portvin!
5 dl buljong
1/2 tsk Dijonsenap
3 st schalotten lökar, brutalt kvartade
1 Morot, slantad grovt
1 st klyfta vitlök, pure
Salt
Vitpeppar

Börja med att steka din grönsaker. Klicka ned senapen och fräs vidare. Grönsakerna ska få lite färg. Slå på buljongen och portvinet. Koka ned till hälften återstår. Sila av grönsakerna och kassera dem. Värm på nytt upp såsen och smaka av med salt och vitpeppar. Gör en toppredning och låt sjuda åtminståne några minuter. Håll varm eller värm på!

Potatisgratäng

Skala potatis och skiva den, varva med lök och salta och peppra lite mellan varje lager, om du vill kan du låta lite riven ost följa med i varje lager. Toppa med ost och pytsa över gräddmjölk och baka av i ugnen alla gånger en timma på låg temp 150 grader kanske!? Håll koll för en bränd gratäng vill vi inte ha!

Lammrostbiffen:

Tag upp köttet från marinaden och kassera den. Torka av köttet lite. Stek sedan på medelvärme ditt lamm tills de får fin färg. Tag ur stekpannan och stick en ugnstermometer i den tjockaste delen och skjutsa in i ugnen på 120 grader och låt de gå där till tempen kommer upp till 62 grader för rosarött kött. Ta ut och låt vila i tio minuter insvept i folie. Tranchera köttet och lägg upp, servera med gratäng och portvinsås!

Gott blev de kan jag lova!

2 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.