Doft och smak

Sötsur biff från Mittens Rike

| 1 kommentar

Denna rätt kommer från Kina även om jag misstänker att den är Europifiserad för att passa just oss och ”vår” smak. Kände för Kinesiskt till middag idag. Gick ut på nätet och fann ett recept som jag tycker lät trevligt och lättsamt att göra. Receptet på sötsur biff med chili och ingefära kommer från Göteborgs-Posten, recept kreatör är för mig okänd. Har inte hunnit med iår och se de trevliga rese/matprogrammet Kinas mat med Fredrik Önnevall. Förra säsongen såg jag alla avsnitten. Kina verkar vara ett spännande land att besöka.

Men nog om babbel och utfyllnad här raddar jag nu upp receptet!

För 4 personer

20 minuter

600 g strimlad biff
1 msk soja, jag tog ev lite mer
1 msk färskriven ingefära
1 tsk finhackad chili, äsch ös på med mer chili säger jag!
1 1/2 msk rapsolja
600 gram wokgrönsaker
2 dl hönsbuljong från tärning eller fond
1 msk socker
1 tsk rödvinsvinäger, ev mer
1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten
1 tsk fisksås, ev mer

 

Gör så här:

Strimla biffen ganska fint. Blanda soja, färskriven ingefära, finhackad chili och rapsolja i en skål. Vänd ner köttstrimlorna och låt allt dra en halvtimme innan köttet wokas.

Hetta upp en wokpanna eller ännu hellre en stor stekpanna eller järngryta. Tippa i köttet och stek det hastigt under omrörning i en minut. Ta upp och lägg i wokgrönsakerna istället. Vänd runt dem någon minut.

Vänd ner köttet och tillsätt hönsbuljong, socker, rödvinsvinäger och en redning på majsstärkelse löst i vatten. Låt allt koka upp. Smaka av med fisksås och sjud grytan en dryg minut. Serveras med ris och blandad sallad.

Till denna maträtt körde jag på med en färdighackad påse med wokgrönsaker från Findus som heter Spicy Zanju, helt okej! Men vars är den utlovade hettan!?  Chili och garlic står de på framsidan men YES en wokgrönsaksblandning utan de där superäckliga minimajsen som de envisas med att ha med i alla sina wokgrönsaker annars men här finns de inte med! Den här påsen kommer i en sk Limited Edition, vinnare i någon wokmix tävling där man fick komponera ihop just sin mix, ja lite som OLW:s chips! Den innehåller gul morot, bönor, bambuskott, röd paprika, chili, vitlök, sugar snap peas, salt och rödlök.

En  väldigt god maträtt blev de ikväll, riktigt lyckad. Kanske tillsätter jag mer vinäger nästa gång och ev lite mer soja ochså. Men som sagt riktig god.

 

En kommentar

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.