Doft och smak

Glass med pulviriserad Turkiskpeber

| Inga kommentarer

Hej på er bloggläsare! Liket lever! Bloggen står lite stilla nu under sommaren. Ute å rör på mig. Mest kör jag moppe åsså har jag blivit hundgalen. De vet ni som följer mitt blandade Instagramflöde!  Men jag ska försöka sommar uppdatera lite då och då. Idag blir det uppdaterat med Saltlakritsglass! Vilken höjdare till glass! Visst lite meck att få ihop den. Men belöningen! Yeah!

Du behöver:

3 äggulor
1,5 dl socker
2 dl mjölk
3 dl grädde
1 halv vaniljstång
1 flaska svart karamellfärg, du vill ju ha kolsvart glass!
Rejält med finmortlade Turkisk Peber, de ska va ett stoft/Turkisk Peber mjöl!
Först mortlar du din Turkiska Peber, mortla rejält för detta pulver ska du sedan vispa ned i din smet.

Glass smeten

Vispa äggulorna och sikta sakta i strösockret. Vispa frenetiskt, ja ordentligt! Smeten blir rätt så tung. Nu är de även dags för karamellfärgen och här lydde jag konditor Daniel Roos råd. ”Använd en hel flaska. För annars blir de inte tillräckligt svart” Värm sedan upp din grädde och mjölk tillsammans med din urskrapade vaniljmärg, låt även stången sjuda med i gräddmjölken. Lyft bara ur vaniljstången innan du ska blanda ihop smeten. Eller så skrapar du bara ur märgen! Vispa även i ditt Turkiska Peber stoft och vispa ordentligt så de löses upp i smeten.  Tag sedan lite av den varma mjölken och rör ned den i din äggsmet och tippa sedan tillbaks allt i kastrullen och låt din glasssmet sjuda. Den får inte koka! Kyl sedan ned din smet snabbt! Lättast om du ställer din kastrull i en bunke med iskallt vatten. 

Här kan du välja att låta din smet stå och svälla över natten i kylen, eller bara köra på!

Den här gången lät jag även 3 blötlagda gelatinblad sjuda med på slutklämmen. (för att glassen inte ska smälta på en gång) Kör igång din glassmaskin och låt din smet snurra tills den är klar. Om du beslutar dig för att låta smeten svälla (få mer smak)  över natten så är de klokt att just innan smeten går ned i maskinen, blötlägga gelatinbladen i lite vätska och sedan värma/smälta dem i lite av glasssmeten innan du vispar ihop de med övrig smet. Jag tordes inte göra på annat sätt. Rädd jag skulle få en enda stor Turkisk Peber pannacotta.

Väldigt gott att servera små lakritsmaränger till och färska hallon!

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.