Doft och smak

Tjälknul

| 4 kommentarer

Fick en älgfransyska av en jägarkompis! Tack Daniel! De va inte en liten bit. Funderade länge på vad jag skulle göra med den…valde tillslut att göra tjälknöl av den för de är ju så gott och kan berätta de tog närmare 13 timmar i ugnen på väldigt låg temperatur och sen ska den ju bada i saltlag några timmar på de!

Sökte på nätet och fann att hon som ”uppfann” tjälknölen hette Ragnhild Nilsson och kom från Torpshammar. Hon skickade in receptet till en tävling där man sökte en bygderätt karakteristisk för Medelpad 1983, och hon vann. Tjälknölen kom till av misstag. För att tina en älgstek satte hon in den på låg värme i ugnen. Något kom emellan och hon glömde den i ugnen över natten. För att rädda söndagsmiddagen la hon det varma köttet i saltlake och den medelpadska landskapsrätten var född!

Tjälknöl är ett fryst kött som steks otinat i låg ugnsvärme och därefter läggs i en kryddad saltlag. Köttet blir extra mört och hållbart. Tillagning vid låg temperatur medför även låg viktsförlust. Köttet äts kallskuret eller lätt uppvärmd t.ex. i en sås. Tjälknöl kan tillagas av nöt- eller viltkött. De lite grövre köttbitarna som benfri högrev, innan- eller ytterlår passar väl att göra tjälknöl av och som då blir väldigt mört.

Älgstek (fryst) 1,0 styck el. annan viltstek
Lag:

Vatten 1,0 liter
Salt 1,0 dl
Strösocker 1,0 msk
Svartpeppar (hel) 7,0 styck
Enbär 5,0 styck
Lagerblad 2,0 blad

Tillagning  ja bortåt 15 tim
Sätt ugnen på 75°C Lägg den frysta steken i en ugnsfast form. Låt steken stå nertill i ugnen 8-15 timmar beroende av vald ungstemperatur och storlek på din köttbit! Det kommer ta tid! Stick in en köttermometer efter några timmar, när köttet har tinat lite. När termometern visar 55°C är köttet rött inuti, vid 65°C är köttet rosa och vid 75°C helt genomstekt. Jag tog ut mitt vid 65°C

Lag:

Blanda ingredienser till saltlagen i en kastrull och låt det koka upp. Låt kallna.
Lägg den varma steken i den kalla lagen när den är klar. Låt köttet ligga i lagen i kylskåpet och marinera i 4-5 timmar. Ställ alarm! För om köttet får ligga för länge så blir de alldeles för salt.

Skär köttet i tunna skivor och servera t.ex. med en mjuk och fin potatisgratäng, rönnbärsgele till är även gott. Funkar även perfekt att bara skära sig en bit in på natten eller så gör du en lyxig dagobertmacka! Jag valde att presentera min tallrik med tjälknöl, tournerade morötter, kokt potatis och en trevlig brunsås.

4 kommentarer

  1. Pingback: Tjälknöl Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.