Doft och smak

Smörstekta abborrfiléer med tomatsmaksatt vitvinssås

| 10 kommentarer

Ja ni bloggläsare, vilken kväll! Vilket höjdar recept Michael Björklund levererar! Igen! Hittade receptet på nätet, jag måste kolla om de finns med i hans kokbok oxå! Fick en påse med abborre som jag haft i frysen ett tag och funderat och funderat på vad jag ska göra med dem. Så jag slog till på ett recept av Ålänningen Michael Björklund. Helt rätt för jag blev sjukt nöjd med resultatet! Så enkla rena smaker & trevliga råvaror. Lyx så de skriker om de å endå ”enkelt”! Detta kommer lätt bli ett återkommande recept här hemma hos mig. En så kallad favorit! Gillar ni fisk? Ja då gillar ni garanterat det här!

 

Du kommer behöva:

800 gram abborrfiléer
lite smör
salt
nymald vitpeppar

”Tomatsåsen”

1 gul lök
1 dl vitt vin
2 dl fiskbuljong
2 dl grädde
2 tomater
1/2 tsk vitvinsvinäger
1/2 tsk strösocker
salt
nymalen svartpeppar

Dillglacerade morötter & kräftstjärtar

8 små morötter
lite smör
1 dl kräftstjärtar
1 msk finskuren dill
salt
nymalen svartpeppar

Du börjar med den tomatsmaksatta vitvinssåsen. Å vilken sås sen! Du vill dricka den som den är innan du ens är klar med allt de andra! Slut å surr nu, kom till recepte tänker ni säkert!

Så nu köööör jag!

Börja med såsen. Skala och hacka löken. Låt löken koka ihop med vinet tills bara lite återstår.Häll i fiskbuljongen och låt reducera tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt grädde och låt koka tills den får en krämig konsistens. Lägg i tomaterna och låt dem koka sönder. Mixa och sila av såsen. Smaka av med vinäger och socker, salt och peppar. Skala små morötter och koka dem lätt mjuka i lättsaltat vatten. Vik abborrfiléerna och stek i smör tills dess de fått fin färg. Salta och peppra. Före servering, värm upp morötterna i lite smör och vatten, tillsätt kräftstjärtarna likaså hackad dill, salt och lite peppar. Skumma upp såsen med en stavmixer. Placera ut abborrfiléerna på 4 tallrikar och de andra tillbehören, jag valde själv att inkludera potatis på min tallrik. Slå på den tomatsmaksatta vitvinsåsen. Njut!

10 kommentarer

  1. Pingback: Smörstekta abborrfiléer med tomatsatt vitvinssås

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.