Doft och smak

Säfflebullar

| 3 kommentarer

Säfflebullar eller kalljästa bullar. Receptet kommer från en kvinna som heter Birgit Person och hon kommer från just Säffle. Hon tävlade och vann med dessa bullar i Allers baktävling. Hon säger att det är ett gammalt recept som fått komma till heders igen på senare tid. Allers nr 23 1997 å nej jag läser inte tidningen Allers! Men Matias säger: grymma bullar! De blir inte som vanliga bullar. Dessa bullar blir mycket mer luftiga och de gillar jag skarpt. Så bakar jag bullar, de hör inte till vanligheten bakar hellre matbröd men ibland så…

 

 
Du behöver följande för ca 30 stycken bullar:

50 g jäst
2 dl kall mjölk
2 msk socker
125 g rumsvarmt smör
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl

Fyllning:

100 gram smör
3/4 dl socker
1 tsk kardemumma
1 tsk vaniljsocker
2 finrivna bittermandlar eller motsvarande mängd bittermandelolja.

Pensling

1 ägg
pärlsocker
flagad mandel om man gillar de

Gör så här:

Rör ut jästen i den kalla mjölken. TIllsätt sockret, smöret klickvis samt ägget. Blanda ned vetemjölet och arbeta snabbt ihop till en deg. Rör samman alla ingredienserna till fyllningen, rör så den blir slät. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i 2 delar. Rulla ut varje degbit till smala längder och borsta bort överflödigt mjöl. Skär längderna i mindre bitar och lägg dem i bakformar. Gör en fördjupning i mitten på varje bulle och lägg i en klick fyllning. Ställ bullarna att jäsa i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med äggvispet och strö över pärlsocker och den flagade mandeln. Grädda mitt i ugnen i 6 – 8 minuter.

3 kommentarer

  1. Pingback: Bullar på tub! | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.