Doft och smak

Daniel Roos hallonsorbet

| 6 kommentarer

Okej! Jag har ju länge sagt jag ska laga något ur dessertkungens Daniel Roos fina bok – Desserter med stil. Jag börjar relativt enkelt med en sorbet. Daniels recept är annars rätt kluriga, de ser iallafall ut att kräva en hel del av den som ska ge sig på och laga dem. I boken finner man mycket som man vill ge sig på…ett projekt jag vill ge mig på är en efterätt som han kallar för Snickerskaka! Många moment kommer de bli. Hatar att jag inte besökte Viktoria när han va uppe i Umeå och höll i föredrag och kockade på resturang Viktoria. De va visst något i hästvägar!

Daniel Roos hallonsorbet

1 gelatinblad
500 gram hallonpure
0,5 vaniljstång
160 gram socker
200 gram vatten
30 gram färskpressad citronsaft

Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten. Koka upp hallonpuren (jag använde frysta hallon från Konsum) vaniljstång, samt frön, strösocker & vatten och citronjuicen. Ta kastrullen från spisen, blanda ned gelatinbladet och sila sedan smeten. Kyl ned sorbeten och kör sist i glassmaskin till fast konsistens. De va allt!

Men jag stötte på patrull! Min hallonpure ville inte sätta sig och bli sorbet. Vafan tänkte jag…jag häller upp den i tillbringare och kör om den i glassmaskinen nästa dag en gång till. Vägrar misslyckas! Va som hände under natten i kylen vet jag inte…den hade samma konsistens som dagen innan, men efter en ca 25 minuter i glassmaskinen så blev den mycket bra! Jag glad!

Valde att va slö och använde Matrics pyttesmåa maränger samt pudrade över lite lakritspulver från Ramslösa lakritsfabrik! Behöver jag säga att jag behöver öva på att göra ägg! Sen är de inte lätt att jobba med glass/sorbet och is när man ska plåta allt och man jobbar själv hemma i sitt kök. För de smälter! Men smaken på sorbeten! Vilken grej! Att kunna fixa så fin och trevlig smak hemma själv…next time blir de Snickerskaka från Roos bok!

6 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.