Doft och smak

Injera – Etiopiska syrade pannkakor med tillbehör

| 7 kommentarer

Har länge velat testa Injera, de Etiopiska pannkakorna. Pepparsås & Alitcha har jag smakat för länge sen samt lagat då jag åt vegetariskt. Fick recept på pepparsås och Alitcha från en arbetskamrat som hade jobbat i Etiopien.  Så nytt för mig ikväll blev Injera och kycklinggrytan Dorowot. Jag har aldrig tidigare vågat mig på de jästa pannkakorna förräns jag läste att Gunnar gjort egna Injeras hemma. Läs hans blogginlägg Eld och trasa! Tack för inspirationen Gunnar! Har fått de berättat för mig att Injera skulle va ganska så svårt att göra, visst lite krångel va de väl, men inget du inte fixar själv hemma om du är matintresserad! Jag känner mig nöjd som rodde de iland! Aldrig smakat Injera men tror mig kommit väldigt nära! Våga prova ni med om ni gillar mat från andra kulturer. Kommer absolut göra allt igen, men då kommer jag se till att ha bjudit in ett gäng matglada personer. Jag kommer testa frysa in mina Injera som blev över och de blev ganska många pannkakor. Otroligt mättande mat!

Det här är mat som du måste planera inför. Smeten till Injeran skall nämligen stå och jäsa i 3 dagar!

Injera – så här gör du & de här behöver du!

 2 liter ljummet vatten
25g färsk jäst
250 g kornmjöl
1 kg vetemjöl

Dag 1

Mät upp vattnet i en stor bunke eller hink. Rör ut jästen i vattnet. Vispa ner kornmjöl och vetemjöl i vattnet till en jämn smet och täck med handduk. Låt jäsa i 3 dagar.

Efter 3 dagars jäsning

Rör om i smeten. Hetta upp en teflonpanna på medelvärme. Häll ca 1 dl i den heta pannan och vinkla pannan så att smeten rinner ut i hela pannan, precis som när du steker pannkakor. Grädda injeran tills den är torr ovanpå och lägg sedan på ett lock över pannan. Lämna en glipa så det inte är helt tätt. Efter 3 min – ta upp injeran och lägg den åt sidan att svalna. När de är kalla kan du stapla dem – inte innan dess –  de klibbar ihop med varandra annars.

Basen till Dorowot – kycklinggrytan och den Etiopiska pepparsåsen

Stycka kycklingen i portionsbitar. Jag behöver öva på styckning. Vi säger inget mer om det ha ha ha. Sen hackar du och hackar du och hackar du rödlök. Sa jag hacka! Ha ha ha ha oj vad lök de gick åt i dag. Hacka även vitlöken mycket fint, lägg de tillsammans i en gryta. Tillsätt lite vatten och låt sedan löken koka tills den är mjuk! Om de behövs späder du med lite mer vatten. De tar sin lilla stund att både hacka och koka löken. Det tar säkert en halvtimma eller lite mer innan löken mjuknat. Slå i Berberin/Bakopepparn och låt det koka ytterligare en stund. Om de behövs så späder du med mer vatten. De ska vara som en tjock sås. I med tomatpure, tillsätt även saltet och ingefäran. Rör om.

Här splittade jag på grytan och tog hälften av löken och la den i en annan gryta. I gryta ett la jag alltså min klumpigt styckade kyckling och i den andra grytan la jag i min fläskfärs. Varken kyckling eller köttfärs skall brynas. Koktiden tjaa ungefär en timma. Låt det inte koka sönder totalt. Min kyckling blev så mör att den föll från benen. Snitta de skalade hårdkokta äggen runt om och lägg i dem i grytan när det återstår 10 minuter av koktiden.

Dorowat – kycklinggryta som alla gånger räcker till 6 port eller mer!

1 kyckling
700 g finhackad rödlök
1 klyfta vitlök
2-3 dl vatten
0,3 – 0,5 dl Berberi/Bakopeppar, en sorts kryddblandning vanlig i Etiopien & Eritrea
75g smör
0,5 dl tomatpuré
1,5 tsk salt
1,5 tsk torkad ingefära
6 hårdkokta ägg (1 per portion)

Pepparsåsen

500 g blandfärs
500 – 700 g finhackad rödlök
1 klyfta vitlök
2-3 dl vatten
Berbere/bako peppar efter smak
75g smör
0,5 dl tomatpuré
1,5 tsk salt
1,5 tsk torkad ingefära

Alicha

200g klyftad rödlök
100 g strimlad vitkål
400 g klyftad potatis
150 g morot i stora bitar
1 grön spansk peppar
2 vitlöksklyftor
2 krm torkad ingefära
0,5 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
0,5 dl olja
vatten

Först skalar du och skär löken i klyftor. Ingen hackning tack och lov! Bara klyftor, de går ju fort! Sen kokar du löken i en gryta på låg värme, i endast lite vatten, Gunnar skriver i sitt recept några droppar vatten, jag tog nog mer än några droppar. Men den får inte brännas vid. Löken ska koka tills den blir mjuk. Pressa, eller riv vitlöken och tillsätt den och de övriga kryddorna och oljan. Tillsätt strimlad vitkål, koka vidare tills den är mjuk. I med potatis och morötter. Tillsätt även chili om du vill ha den het…eventuellt så slår du i lite mer vatten när du lägger i potatis och morötter. När den är klar ska den vara som en gryta, inte rinnig och lös.

Servera på fat: Injera i botten och några små högar av grytorna, samt lite sallad och keso som svalka. Bako/Berberi kryddan är rätt så het, men väldigt god. De här är mat som tar tid att laga och absolut inget man bara gör till sig själv…om man inte heter Matias!

Räkna med mycke disk! Äts med fingrarna och du använd höger hand!

Så hur smakar de då?

Väldigt speciellt, jag gillar de lite annorlunda ”svampiga” syrade pannkakorna, med de kryddstarka grytorna till. Äta med fingrarna är något jag gillar! Keson och de gröna till, de va ingen dum ide! För de här är ganska kryddstark mat. Precis som de ska va antar jag!? Starkt alltså i mina mått mätt. Nästa gång skall jag även ta de ett snäpp längre och göra mitt eget Niter Kibbeh, ett klarifierat Etiopiskt kryddsmör som egentligen skall va med i grytorna. Men efter att ha talat med en kvinna från Etiopien/Eritrea så tyckte hon att jag kunde hoppa över det denna gång. Inte alltid de har i det heller sa hon…så jag skippade de momentet ikväll! Hade fullt upp med ovanstående ändå!

 

7 kommentarer

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.