Doft och smak

Sauce vierge

| 2 kommentarer

Inspirerad av Masterchef  UK – The Professionals en kväll. Tv-showen där proffskockar får chans att laga mat inför Michel Roux, Jr innehavare av 2 stycken Michelin stjärnor och John Torode. Alla kockarna lagade samma rätt som de 2 domarna sen skulle bedömma. Såg mycket gott ut. Så här kommer mitt försök på Sauce vierge.

Sauce Vierge kommer från Frankrike och är en sås som består av olivolja, citronjuice, hackad tomat och basilika och min ingick även koriander, egentligen så skulle de även ingått krossat korianderfrön i receptet, men de hade jag inte hemma. De i Masterchef serverad bläckfisk till sin Sauce vierge och det gjorde jag med men jag fick för mig att servera anrättningen med pasta och de blev kanon! Jag åt tre gånger! Eller jag tog om 2 gånger utöver första tallriken!
Sauce vierge blev populär på 1980 talet och framlyft av kocken Michel Guerard, en av skaparna av matrenden nouvelle cuisine och skaparen av cuisine minceu å nu är såsen en modern klassiker!

Min Sauce vierge

Du behöver:

1 stor mogen tomat, flådd, urtagen och skuren i små kuber
1 puread vitlöksklyfta
6-7 blad basilika, strimlad och lika mycket färsk koriander
olivolja, en rejälskvätt
1 halv citron, juicen
salt och svartpeppar
bläckfisk, skuren så du får ringar

Börja med att flå din tomat och tag ur inkråmet, skär i kuber, värm på olivoljan, de ska inte bli hett, purea din vitlöksklyfta och rör runt den i olivoljan, lägg ner de kryddgröna och tomaterna. Rör om så de blandas, drag ifrån värmen. De ska inte koka! Låt svalna. Smaka av med citronjuicen.

Skär din bläckfisk, jag skar den både i ringar och lät en del kroppar va lite större, men snittade i mönster den. Stek på din bläckfisk, krydda med salt och peppar. De går fort! När den inte längre är ”genomskinlig” så häll upp den i lämpligt kärl och täck med plastfilm. Koka pastan! Häll av slå på din Sauce Vierge och addera bläckfisken och pynta med lite mer kryddgrönt! Servera direkt! Suverän pastarätt!

2 kommentarer

  1. Pingback: Sauce vierge | Doft och smak

  2. Pingback: Per Morberg Collection – Det vita vinet! | Doft och smak

Lämna ett svar

Obligatoriska fält är märkta *.